София, ул. Алабин №58

9 причини да станете мрежов инженер

Няма по-добра кариера от тази в информационните технологии. С огромния напредък в технологиите през последните няколко десетилетия фирмите се нуждаят от професионалисти, които могат да помогнат да поддържат работата на компютърните мрежи и да ги подобряват с течение на времето.
Мрежовите специалисти са ключова част от работната сила в ИТ. През последните няколко години броят на работните места за мрежови администратори нараства значително и до 2022 г. полето ще се увеличи с около 42 000 работни места.
Има много предимства в работата като мрежов инженер, от изключителна сигурност на работните места до високи заплати до вълнението да се прави нещо ново и различно всеки ден. Ако обмисляте кариера в областта на информационните технологии, погледнете по-отблизо работата, включително и десетте най-добри причини да станете мрежов инженер.

1. Високо търсене в областта на мрежовите технологии


Винаги е разумно да навлизате в поле, където има големи перспективи за растеж. Мрежовите инженери имат отлична перспектива за работа през следващите години. Според американското министерство на труда, през следващите осем години ще има скок от 12% в работата на мрежовия инженер за Съединените щати. Въпреки това, други прогнози поставят ръста още по-висок – 28%, или повече от два пъти ръста за средната професия в САЩ.
Преминаването към облачно съхранение със сигурност ще увеличи търсенето на мрежови инженери. Много от компаниите ще преместят резервните си файлове в облачна услуга през следващите години и ще има голяма нужда от ИТ специалисти, които могат да наблюдават и отстраняват проблеми.
Понастоящем секторът на здравеопазването се нуждае от мрежови администратори. Медицински кабинети, болници и медицински лаборатории се стремят да премахнат използването на хартия, като използват таблети и лаптопи вместо нея. Медицинските истории на пациентите, които преди са съхранявани в шкафове, стават дигитални.

2. Високо заплащане дори за позиции на входно ниво


Когато търсите работа, лесно можете да бъдете обезкуражени от ниското заплащане за началните позиции. Не и когато сте мрежов инженер. Поради голямата квалификация, изисквана от тази длъжност и поради това, че обучението е поставено, за да сте квалифицирани за тази работа, ще бъдете възнаградени, когато качите първата си „истинска“ работа.
Разбира се, ще трябва да работите упорито, за да постигнете тези високи числа. 

3. Големи шансове за напредък


Ако търсите кариера, а не просто работа, позицията на мрежовия специалист е чудесен начин да се сдобиете с такава. Шансовете за напредък в тази индустрия са по-високи, отколкото в други.
Тъй като компаниите инвестират все повече и повече в мобилните и информационните технологии, те ще наемат по-голям брой мрежови специалисти.

4. Развиване на умения в реалния свят


Като мрежов администратор, ще се сблъсквате с широк кръг от проблеми, свързани с работата, включително защита на вашите системи от вируси и ремонт на принтер, когато се е повредил. Познай какво? Това са изключително полезни умения в реалния свят. Ще откриете, че приятелите и близките ви ще ви се обадят, когато имат нужда от помощ за ежедневните си компютърни проблеми, и можете да ги отстраните бързо.
Не подценявайте ползата от способността да помагате на другите. Освен че ви дава самочувствие може да откриете, че можете да правите бартер за услуги с други хора, за да получите задачите, които са ви необходими.

5. Възможности за работа на свободна практика


Повечето завършили ИТ решават да работят за една компания, като се наслаждават на сигурността на гарантирана заплата. Други предпочитат гъвкавостта и потенциално големите заплащания на работа на свободна практика. Налице е нарастващо търсене на независими мрежови специалисти, независимо дали те работят в по-малка компания.
Фрийленсингът е чудесен вариант за тези, които се нуждаят от по-гъвкав график.
Можете също така да печелите пари на свободна практика за други компании. Ще трябва да се уверите обаче, че това не е в противоречие с политиката на работодателя ви. Повечето работни места обаче позволяват странична работа, стига да превърнете работата си на пълно работно време в приоритет.

6. Защита на работното място


Всичко свързано с технологиите е в дефицит сега, но ИТ особено много, защото всъщност е гръбнакът на всяка компания. Ние сме станали толкова зависими от технологията, че бизнесът е осакатен, когато компютърните системи са в неизправност. Като човек, който отговаря за поддържането на тези системи, автоматично се превръщате в един от най-ценните служители.
Мрежовите администратори ще станат все по-ценни и през следващите години.

7. Разнообразие от възможности за заетост


Всяка фирма се нуждае от ИТ отдел. Това означава, че можете да работите за голямо разнообразие от работодатели, което ще запази вашата работа интересна и непрекъснато променяща се. Може например да започнете като стажант в малка фирма, чиято мрежа се състои от малко повече от няколко компютъра, свързани с принтер. В рамките на няколко години можете да преминете към бизнес с 24 етажа от служители и сателитни офиси в поне няколко града.

8. Шанс да работите заедно с други


Информационните технологии често биват пренебрегнати като избор на кариера, поради погрешното схващане, че това е самотна и изолирана професия. Хората приемат, че защото често работите с компютри, нямате шанс за взаимодействие с други хора на работното място.
Всъщност е точно обратното. Много от задълженията на мрежовия инженер са действително съвместни и може да влезете в контакт с по-голяма група хора, отколкото някой друг във вашата компания.
Освен това, ако сте мениджър, ще имате и хора, работещи под вас. Несъмнено сте чували, че две глави мислят по-добре от една. Когато става дума за отстраняване на неизправности, което е основна част от задълженията на мрежовия инженер, ще се насладите на възможността да отхвърлите идеите си от вашите колеги.

9. Използвате широк спектър от умения


Няма две абсолютно еднакви работни места. Всеки ден се изправяте пред нови предизвикателства, които ще ви задържат развълнуван.
Например, бедствие засяга района, в който работите, а компютрите на вашата компания губят изправност. Може да прекарате деня в извършване на операции по възстановяване след аварията, като помагате на вашия екип да възстанови данните и информацията, загубени по време на прекъсването. Това ще изисква да използвате умения за решаване на проблеми, търсейки най-добрия начин да върнете изгубените файлове.
Още през следващата седмица вашата длъжностна характеристика може да е съвсем различна.

Искате да учите мрежови технологии, но не знаете къде е най-доброто място за тази цел? Тогава заповядайте при нас на безплатна консултация, за да ви убедим, че ние сме най-добрите.

 


Да
Не

Регистрирайте се и започнете да учите!