София, ул. Алабин №58

5 образователни компютърни игри за деца

Не, не бъркате – вашите деца прекарват много време в игра на компютърни игри. Според изследователи момичетата в осми клас прекарват средно 12 часа в седмицата пред компютъра, докато момчетата тийнейджъри отделят зашеметяващите 23 часа седмично за игри. Докато някои родители смятат това за загуба на време, други го виждат като мощен образователен инструмент за засилване на критични умения.
Разбира се, дори и най-добрите образователни игри няма да работят, ако децата ви не искат ги играят. Ключът е да бъдат намерени такива, които включват образователни теми в ангажираща рамка, която ще ги държи мотивирани и естествено развълнувани, докато играят. Предлагаме ви пет заглавия, които ще насърчат децатa да се учат и да се забавляват едновременно. И то пред компютъра.
The Oregon Trail

Силно пристрастяващите игри “Oregon Trail” предизвикват играчите да оцеляват, докато пътуват по пътеката на Орегон с вагон в средата на 19 век. Играчите се сблъскват с различни житейски трудности, вариращи от глад до удавяне, докато наставляват семействата си на Запад. Проектирана, за да съживи историята в началните училища, тази класическа игра е преоткрита от геймърите, и е налична за настолни игри и дори за Facebook. Серията “Oregon Trail” не само помага на децата да подобрят уменията си по история и география, но и ги учи в реални техники за решаване на проблеми, включително последиците от различни действия или избор.

Carmen Sandiego

Игрите “Carmen Sandiego” бяха едни от най-популярните и приятни образователни серии през 80-те години и за радост те са такива и днес. В края на краищата, кой не обича да бъде детектив? Проектирани за ученици в началното и средното училище, тези игри позволяват на децата да решават мистерии или да проследяват Сандиего или друг злодей по целия свят. Серията отдавна служи като учебен инструмент по география, история, и решаване на проблеми, а най-новите допълнения се фокусират върху изграждането на математически умения. Например, от децата може да се изисква да поставят номерирани колони от най-малката до най-голямата или да решат поредица уравнения за минимално време, за да се премине на следващото ниво. Децата, които имат интерес към играта, също могат да харесат малките книги, телевизионни предавания и бордови игри, базирани на серията.

Crayon Physics

В тази измамно опростена игра играчите трябва да разчитат на принципите на физиката. Мишка, тракбол или стилус (за тези с компютър със сензорен екран) може да се използва за изготвяне на инструменти, които да помагат за повеждане на топка в правилната посока. Обектите действат върху топката според принципите на физиката, като преподават на децата принципите на движението, енергията и гравитацията, докато играят. Ако вашето дете нарисува стълби, например, топката ще се спусне по тях съвсем реалистично, а инерцията зависи от тяхната височина и ъгъл. Хубавото е, че няма един единствен начин за завършане на нивата, като по този начин децата експериментират и развихрят въображението си. 

Itzabitza

На пръв поглед “Itzabitza” може да изглежда като нищо друго освен забавна и проста програма за рисуване. Наблюдавайте детето си да играе малко, обаче, и ще видите, че тя е много повече. Тази игра, предназначена за деца от 4 до 8-годишна възраст, ги мотивира да се научат да четат, докато рисуват различни предмети. Играта вдъхва живот, използвайки уникална технология “Living Ink”. Докато играят, децата не само подобряват четенето си, но също така се научават да решават проблеми чрез креативност и логически умения. 

FutureU

Тази игра носи популярната учебна програма на SAT-prep, като използва мини игри, за да помогне на децата да усъвършенстват уменията си за четене, писане и математика. Това е може би най-добрият и най-приятният начин да забавлявате детето. Най-хубавото нещо за тази игра е, че може да се играе за малко, което позволява на децата да я играят, когато имат време.

Ако искате вашето дете да е още по-ангажирано пред компютъра, а защо не и да създава свои собствени игри? Мястото му е в Малка компютърна академия на IT STEP. Запишете се за безплатна консултация или заповядайте на място в София, бул. Александър Стамболийски 55.


Да
Не

Регистрирайте се и започнете да учите!