София, ул. Алабин №58

7 технологии, които децата ни ще приемат за даденост

Автор: Наталия Иванова

Нашите баби и дядовци гледат с възхищение и неразбиране смартфоните и интернет, но помислете за това, което потомствата ще притежават, но ние няма да разбираме. За да ви дадем представа, ние сме съставили списък от седем нововъзникващи технологии, които децата, родени днес, ще приемат за даденост.

Безжично захранване


Wifi е навсякъде и след време се очаква устройства от всякакъв тип да се зареждат безжично. Вероятно сте виждали безжични зарядни устройства, но повечето от тях все още изискват много голяма близост (почти чрез допир на двете устройства). Фирми като UBeam и MediaTek обаче работят върху прототипи с по-голям обхват, които ще зареждат смартфон или друго устройство от всяка точка на стаята. Електричеството се предава чрез ултразвукови вълни, така че никога няма да се налага да се притеснявате, че батерията ви ще “падне”. Базираната в Тайван MediaTek дори разработи прототип, който зарежда множество устройства през стени. Технологията може дори да се използва за зареждане на електрически автомобили.

Автономни автомобили


Автономните превозни средства са тук, и ще стават все по-популярни в бъдеще. Приложенията както за потребителите, така и за логистичните компании са безгранични. Няма нужда да наемете екип от водачи за доставка. Няма нужда да се притеснявате, че сте заспали на волана. Дори ще можете да изпращаме кола, за да вземете децата от тренировка по футбол. Google очевидно е започнал скок в този нововъзникващ технологичен сектор, но Азия също не остава по-назад. Сингапурският национален университет (NUS) и Сингапур-Алианс за научни изследвания и технология на MIT работят върху бюджетен модел. Япония има множество производители на автомобили, които се занимават с технологията. Дори китайският Baidu потвърди по-рано тази година, че работи върху подобен автомобил. В съчетание с появата на електрически автомобили, автомобилната индустрия ще изглежда много различно, когато децата, родени днес, кандидатстват за шофьорска книжка.

Онлайн обучението MOOC

И докато кандидатстват за гимназия, онлайн обучението вероятно ще бъде норма, а не изключение. Това е една от причините, поради които обучението в страни като САЩ, Великобритания и Китай е нараснало главоломно през последните години. Отговорът на това е масови открити онлайн курсове, наречени MOOC. MOOC позволяват стотици или дори хиляди студенти да участват в един онлайн курс, ръководен от висши професори. Тъй като системата е усъвършенствана и търсенето продължава да се покачва, традиционният опит на колежa ще изглежда отживелица.

Хидропонични ферми


Тъй като населението на Земята се увеличава, количеството обработваема земя намалява и климатът се затопля. Земеделието ще трябва да претърпи някои основни промени, ако планираме да се храним в бъдеще. Едно решение за това е хидропоничното земеделие, което е много по-ефективно от водата и хранителните вещества и не изисква почва. Хидропонинските ферми могат да бъдат построени във всяка затворена зона, включително райони, неподходящи за традиционно земеделие като пустини и градска среда. Видовете култури, които могат да се отглеждат, обаче са ограничени, но за сметка на това процесът има много по-нисък процент грешки в сравнение с традиционните ферми. Хидропониката не е точно нова технология – тя всъщност е била прилагана в продължение на стотици години – но нарастващата необходимост доведе до по-сложни техники.

Генетичен скрининг


Генетичното тестване на новородените за предвиждане на бъдещи здравни рискове става все по-популярно сред новите родители. Бъдещи родители също могат да бъдат тествани, за да видят какви рискове би могло да наследи бъдещото им дете. Това скоро може да бъде рутинна процедура, подобна на начина, по който тестваме кръвно новородените днес. В днешно време се появяват генетични компании за скрининг, а дори и японският геймърски гигант DeNA се присъедини към възникващата тенденция. Генетичният скрининг също има опоненти, които твърдят, че новородените имат право да не знаят за какви здравословни проблеми са изложени на риск, особено болести, за които няма все още лечение – рак и Алцхаймер.

Лични дронове


Дроновете често се свързват от широката общественост с военни приложения, но те имат много повече, които в крайна сметка ще ги превърнат в основен източник на много частни индустрии. Земеделските стопани могат да ги използват, за да наблюдават по-ефективно културите. Дронове могат да действат като охранители в близост до сгради и граници. Те могат да съдействат за търсене, спасяване и предотвратяване на горски пожари и за спешна медицинска помощ. Аерационното картографиране се осъществява много по-ефективно с дронове, вместо с хеликоптери. Amazon изследва ролята на дроновете в логистичната индустрия. Всички от Facebook и Google са закупили свои собствени машини. 

Лицево разпознаване
Разпознаването на лица има огромно разнообразие от потребителски приложения, от пазаруване до сигурност. То може да замени паролите, да избере коя козметика е подходяща за нас, да намери наш близнак. Хората с подобни лица са по-склонни да бъдат привлечени един към друг и технологията вече се използва в някои сайтове за запознанства. Можете да потвърдите плащането, като позволите на касов апарат да сканира лицето ви. Разпознаването на лица дори се използва при някои медицински терапии. Разбира се, има своите ограничения – пускането на брада би било сходно с промяната на паролата ви.

Нека не забравяме, че всички тези новопоявили се технологии ще обособят отварянето на много работни места с изключително добро заплащане. По тази причина са нужни квалифицирани и образовани кадри. Никога не е прекалено рано да подготвите детето си да стане част от най-бързо разрастрващия се IT сектор. Запишете детето си за консултация в нашата Малка компютърна академия, за да разберете повече.

 

 


Да
Не

Регистрирайте се и започнете да учите!