София, ул. Алабин №58

Как да правим перфектните снимки със смартфон

Когато купуваме нов смартфон, камерата е един от  решаващите фактори за избора ни. Няма смисъл да се отрича фактът, че камерите им са еволюирали доста и вече те могат да заснемат наистина добри снимки. Но понякога дори и най-добрите смартфони не успяват да постигнат желаните резултати, заради неправилно използване на настройките на камерата. Ето малко ръководство, за определяне на най-добрите настройки на камерата според вида фотография.
Преди да преминем напред, нека да разберем различните видове фотография, които улавяме в нашето ежедневие:


1. Портретни изображения
Най-често срещаният тип фотография, с която заснемаме снимки на нашите приятели и семейства. Някои неща, които трябва да знаем, преди да направим портретна снимка:
• Източник на светлина: Източникът на светлина играе изключително важна роля, когато правите портретни снимки. Винаги се опитвайте да центрирате обектите пред източника на светлина, така че тя да пада директно върху лицето.
• Оставете пространство: Винаги трябва да оставяме малко пространство над главата и отстрани на лицето. Това ще даде на вашите изображения усещане за пространство и местоположение и фонът също ще се слее правилно с обекта.
• Автофокус: Автофокусът на фотоапарата не винаги държи обекта си на фокус. Винаги трябва да докосваме лицето на обекта, за да заснемем ясен образ.
• Избягвайте използването на светкавица: Трябва да избягваме използването на вградената светкавица на нашия смартфон, тъй като тя може да направи вашето изображение да изглежда неестествено.

2. Action снимки
За мнозина от нас, снимането на бързо движещи се обекти изглежда доста трудно, тъй като повечето такива снимки често се оказват замъглени. Но има решение, което може да ви помогне да заснемете перфектните снимки.
• Търпение: Търпението е първото нещо, което трябва да имаме, докато се опитваме да уловим движещ се обект. Трябва да следим движението и да изчакаме, докато намерим перфектния баланс между обекта и околността.
• Използвайте режима “Brust”: Почти всички смартфони имат този режим на заснемане на няколко последователни снимки. Препоръчително е да направите няколко снимки и да изберете правилния кадър по-късно.
• Използвайте режим Pro: Режимът Pro в приложението на камерата позволява на потребителите да променят скоростта на затвора. По-бързата скорост на затвора ни позволява да премахнем замъгляването на изображението. В случай, че смартфонът ни няма режим Pro в приложението за камера, можете да изтеглите приложението от трета страна, което предлага този режим. Например: Ако се опитваме да уловим кучето си, тогава трябва да запазим скоростта на затвора между 1/500 и 1/800.


3. Пейзажни снимки:
Когато видим страхотна природа и просто искаме да я заснемем, обикновено бъркаме в джоба, за да извадим нашия смартфон. Но това може да не винаги дава желаните резултати, особено при заснемането на пейзажни снимки. Истинското изкуство тук е да внесете всички необходими визуални елементи и линии в една рамка. Ето няколко неща, които да подобрите снимките на снимките:
• Светлините са важни: Фотографията е всичко за светлината и ако знаем как да играем с нея, нещата ще ни улеснят. Заснемането на снимки в “Златния час” точно преди изгрев слънце и точно след залез слънце се счита за най-доброто време за заснемане на пейзажни снимки.

• Прав хоризонт: Ако хоризонтът на снимката не е прав, няма да изглежда добре. Можем да използваме вградената опция за мрежова линия в приложението за камерата, за да поддържаме рамката съвършено нивелирана.
• Регулиране на експонацията: Дори в автоматичен режим имаме опцията да регулираме експонацията на изображението. Въз основа на времето на фотографиране коригирайте яркостта на изображението, за да му дадете подходящо усещане за яркост.
• Наблюдавайте обкръжението: Потърсете интересен модел, вода, отражение или други визуални елементи и помислете как да ги използваме във вашата снимка.
• Никога не използвайте светкавица: Винаги се опитвайте да използвате естественото осветление, за да придадете естествено усещане на образите.

Да можем да снимаме е от особена важност за много професии. Дори за графичните дизайнери, които с лекота могат да трансформират някой детайл и да го използват за лого и различни дизайни. В Международна компютърна академия IT STEP обръщаме значително внимание и на фотографията в нашия курс по Компютърна графика и дизайн. Можете да се запишете за безплатна консултация, за да разберете повече.


Да
Не

Регистрирайте се и започнете да учите!