София, ул. Алабин №58

Четири знака, че хард дискът ни „умира“

В този зависим от технологиите свят имаме собствени файлове, които искаме да запазим завинаги. В повечето случаи размерът на данните нараства до времето, когато изчерпваме пространството на твърдия диск на компютъра си, и за да можем да запазим всички тези данни, осигуряваме външни твърди дискове.
Подобно на всяко електронно устройство, твърдият диск, независимо дали е вътрешен или външен, е с продължителност на живот. Обикновено средната продължителност на живота на този тип вътрешно хранилище на компютъра е 5-10 години, а външната – около 3 до 5 години, при условие че не са изложени на температурни колебания, влажност и други външни фактори.
Тъй като външните твърди дискове в наши дни стават доста често срещани и предвид факта, че са преносими, те могат да се повредят и при неправилна употреба, което може да намали още повече живота им. В тази статия ще ви разкажем как да откриете дали твърдият ви диск бавно умира и какви стъпки трябва да предприемете, за да запазите ценните си данни:

Как да разберем, че хард дискът ни „умира“?

Предупредителен знак 1:

Един от многото възможни симптоми на „умиращ“ твърд диск е забавянето на процесите на компютъра или онзи така познатият „Син екран на смъртта“. Тези знаци не се появяват винаги заради умиращ твърд диск, но ако се сблъскате с тези проблеми след нова инсталация на Windows, той ясно показва неправилно функциониращ твърд диск.
Предупредителен знак 2: Друга неспецифична, но възможна причина за повреда на твърдия диск е, когато файловете не се отварят и изчезнат напълно.
Предупредителен знак 3: Твърде много лоши сектори показват лошото здраве на твърдия диск. Лошите сектори са области на твърдия диск, които автоматично се маскират от операционната система. Те са трудни за идентифициране, особено в случай, че се използва голямо количество диск.
За да проверите за лоши сектори в Windows, отидете в дяла на устройството чрез „My computer“, кликнете с десния бутон върху него, за да отидете в „Properties“, след това отидете на tools и кликнете върху „Error checking“. За оптимизиране кликнете върху „Optimize and defragment drive“.
Microsoft Windows също проверява за лоши сектори по време на пълен формат или при използване на команда chkdsk.

Предупредителен знак 4: Ако от твърдия ви диск се чуват странни звуци, устройството може да е доста близо до умиране. Повтарящият се звук се нарича „щракване на смъртта“, което се получава от главата, когато се опитвате да записвате. Шлифовъчните звуци са признаци на умиращи хардуерни части като двигателя на шпиндела, лагерите и т.н.

Този последен знак не важи, ако сте притежател на SSD.
Не можем винаги да сме подготвени за смъртта на твърдия диск. Поддържането на резервно копие на вашите данни на друг твърд диск е добър начин да го запазите, тъй като шансовете и двата да рухнат едновременно, са много малки. Друг вариант е да използвате облачни услуги като Google Диск, OneDrive и др.

Автономните автомобили няма само да убиват работни места. Те ще ги създават!

Apple ще създава AR очила и автомобили?

 


Да
Не

Регистрирайте се и започнете да учите!