София, ул. Алабин №58

Защо цените на Iphone се покачват

IPhone става все по-скъп, а Apple залага на верните клиенти.
Apple бавно увеличи средната цена на iPhone от 2007 г. насам, но с излизането на iPhone X от 999 долара миналата година направи по-голям скок от обикновено. Една година по-късно, след като шоковата стойност на хилядадоларовия смартфон беше до голяма степен неоправдана, Apple направи още един скок.
В сряда компанията обяви най-скъпия си iPhone, iPhone XS Max, който започва от $ 1,099 и може да струва до $ 1,449 за модела с най-много памет.
Компонентните цени вероятно са се понижили през изминалата година, според анализатори, но новото ценообразуване на Apple не показва това. Това отразява стратегията на Apple за печелене на пари от iPhone, докато продажбите са под въпрос по целия свят.
Но първо, Apple трябваше да се погрижи клиентите й да поемат новите разходи. Миналата година iPhone X беше тест, в който Apple запази основните опции за iPhone 8.

„Apple умишлено изпробва еластичността на цените на своите продукти през последните няколко години и това, което открива, е, че клиентите имат апетит за по-скъпи iPhone устройства“, каза Уейн Лам, анализатор в IHS Markit.
IPhone XS, който заменя подобния iPhone X, държи цената за цена от 999 долара, но вече е в средата на новата линия с марката X, а не на върха. За хората с бюджет (бюджет за iPhone), по-евтиният iPhone XR възприема някои черти от дизайна и интерфейса на iPhone X, но е с различен екран и една камера на гърба. XR моделът може да се разглежда като взимане на мястото на iPhone 8 в линията на Apple, с цена от $ 50. Тя ще продължи да продава iPhone 7, като се започне от 449 долара и 8, като се започне от $ 599.

Какво се опитва да постигне Apple?

 

За да оправдае цените на X-телефоните, Apple добави нов интерфейс, нови размери и нови функции. Малко вероятно е хората да отделят повече пари за устройството само заради премахването на пръстовия отпечатък, за сметка на Face ID.
Клиентите плащат и за марката. Те искат логото на Apple на гърба на голям правоъгълник с гладко златно покритие.
Новият ценови диапазон има компромиси за компанията в страните, в които се опитва да се разшири. Това означава, че че Apple се отказва от евтиния индийски пазар, за да продава само в по-платежоспособни страни.
„Мисля, че XS Max в злато ще бъде много продаван в Китай. Предпочитанието е за размер и цвят, полезност и малко лукс“, каза Ави Грийнгарт, директор изследовател в GlobalData.
Вместо да се опитва да достигне до всички, Apple заема своето уникално място в индустрията, по-скоро като „луксозна марка“, каза Лам.

За тези, които пропуснаха събитието „Да си направим постер за детска стая“
Елън Мъск: Скоро ще обявим продукт, който свързва мозъка ви с компютрите


Да
Не

Регистрирайте се и започнете да учите!