София, ул. Алабин №58

4 неща, които трябва да знаете, за да станете програмист

Да станeш програмист е кумулативен процес, който гради вашите умения ден след ден и година след година, а програмирането може да бъде забавно и отблагодаряващо се (психически и финансово). Това ръководство не обещава да даде магически лесен начин да стане програмист и следването на стъпките не е свещено, но ще получите обща идея за това как да станете програмист в едно от съвременните програмни полета.

Запишете уводен курс в една (или всички) от следните дисциплини:
логика
език за програмиране (да участват в различни програмни парадигми, като се започне от последователни /процедурни към обектно ориентирани, след функционално и логическо програмиране. Препоръчват се Ruby / Python / Pascal за начинаещи и след добро разбиране нещата ще отидат към C ++ / C # / Java).

 • Научете понятия за бази данни като таблици, заявки и процедури. Можете да използвате всеки прост пакет от бази данни, за да направите това, като например:
  MS Access
 • DB V
  Fox Pro
 • парадокс
  MySQL е добра база от данни, която може да се научи, защото е безплатна, често се използва, а базите данни обикновено се използват с SQL заявки.

Решете какъв тип програмист искате да бъдете. Програмистите обикновено попадат в една от следните категории:

 • Уеб програмист;
 • Desktop програмист за приложения;
 • Ориентиран към операционната система (OS) програмист (свързан с една операционна система или набор от операционни системи;
 • Платформено независим програмист;
 • Програмируем софтуер за разпределени приложения
 • Системен програмист

Научете какво включва уеб програмирането

Уеб приложенията са софтуерни компоненти, предназначени да работят на върха на интернет архитектурата. Това означава, че приложенията са достъпни чрез софтуер за уеб браузър като Firefox или Internet Explorer. Създаването на архитектура в интернет не изисква непременно активна връзка с интернет. Това означава, че уеб приложенията са изградени върху стандартни уеб технологии като:
         HTTP
         FTP
         POP3
         SMTP
         TCP
         IP протоколи
         HTML
         XML
         Coldfusion
         ASP
         JSP
         PHP
         ASP.NET

Научете основите на интернет инфраструктурата

Това включва получаване на основна идея за:
Основни протоколи за уеб услуги (HTTP, FTP, SMTP и POP3 или IMAP4)
Уеб сървър софтуер (за предпочитане, един за платформата, на която ще работите най-вече)
Софтуер за сърфиране в мрежата
Имейл сървър и клиентски софтуер

Искате да станете програмист и търсите адекватно практичесно образование в IT? Заповядайте в Международна компютърна академия IT STEP, за да научите повече за направлението ни по Разработване на софтуер.


Да
Не

Регистрирайте се и започнете да учите!