София, ул. Алабин №58

5 безплатни детски приложения за програмиране

 

Представянето на компютърното програмиране на децата Ви може да бъде предизвикателство, особено за тези, които не са запознати с кодирането. За щастие през последните няколко години бяха създадени редица приложения, софтуер и ръководства, които правят често сложната тема за компютърно кодиране лесна за разбиране за младите учащи се. И къде да започнем? Това са няколко ресурси, които родителите могат да споделят с децата си, за да им помогнат да започнат да учат за програмирането.

Проектът Google Made with Code има мисия да насърчава момичетата да преследват кариера в компютърната наука. Проектите „Произведено с код“ са лесни за следване, а ако децата ви са напълно нови за кодиране, не се паникьосвайте. Има по нещо за начинаещи и напреднали. Освен това има още уроци в секцията „Ресурси“ с периодично издадени нови предложения.

Scratch е един от най-популярните програми за кодиране на деца и е предназначен да им помогне да се потопят в света на програмирането.

По същество софтуерът позволява на студентите да създават анимации и истории със строителни блокове, които имитират структурата на компютърен код. За щастие, екипът зад софтуера е направил програмата лесна за начинаещи. Има чудесно ръководство за тях, което ще помогне на децата да започнат или можете да изтеглите PDF версия.

Децата на възраст между 8 и 13 години ще се възползват от простия интерфейс на Scratch.

Разбира се, децата, които се опитват да направят по-сложни програми, в крайна сметка ще трябва да „прескочат“ Scratch. За тийнейджъри е по-подходящ Python. Python е отличен първи език за програмиране, защото има прост синтаксис (за разлика от езици като Java или C #), произвежда четлив код (за разлика от Perl или JavaScript) и има голяма и приятелска общност от разработчици зад него. Ако детето Ви е надраснало Scratch, Python е най-добрата следваща стъпка.

Tynker е забавен и интуитивен набор от игри, които улесняват децата да научат основните компютърни умения и такива за програмиране. Функцията е чудесна отправна точка за програмиране. Освен това не забравяйте да проверите раздела „Родители“ за идеи и съвети, за да започнете.

Code.org стартира през 2013 г., и идеята му е да предостави по-широк достъп до компютърно обучение. В допълнение към усилията си, Code.org публикува няколко полезни урока, които са чудесни за споделяне с децата Ви. Освен популярни уроци като K-8 Въведение в компютърните науки, има връзки към информационни уроци от различни източници.

Този ресурс от Common Sense Media, представен на тяхната платформа, осигурява проницателен преглед на популярните инструменти за програмиране. Всички отзиви на сайта са от учители и се основават на лекота на използване, качество и ангажираност, наред с други критерии.

Споделянето на знания е вълнуващо. Показването на някого, което знаеш за програмирането, е страхотно. Но кодирането е умение, което се научава с практически упражнения, така че нека децата да работят.

 

Международна компютърна академия IT STEP предлага специализирани обучения за деца в нашата „Малка компютърна академия“ и роботите са едни от нещата, с които децата непрекъснато взаимодействат. 

Можете да разберете повече за нашите обучения, като заповядате на бул. Александър Стамболийски 55 или се запишете за безплатна консултация


Да
Не

Регистрирайте се и започнете да учите!