София, ул. Алабин №58

5 хака, улесняващи живота на програмиста

Независимо дали сте начинаещ или опитен програмист, следвайки тези полезни професионални съвети, ще си спестите време и значително ще подобрите работния си процес.
1) Пишете код за хората, не само за машини
Когато пишете код, винаги трябва да мислите: Дали някой друг програмист ще разбере какво сте написали? За да се гарантира четливостта, е важно да направите вашите идентификатори (т.е. имена на променливи и функции) съвместими в целия си код. Освен това, проектирането граматична структура и обяснителен стил при назоваване на функциите ви ще осигури еднаквост и ще помогне на всеки, който чете кода.

2) Пишете кодове, които ще запомните
Това няма да бъде последният код, който пишете, затова пишете код, който ще си спомнияте шест месеца или една година напред. Именувайте методите си с кратки, но описателни глаголи, представляващи действието, което извършват. Когато кодирате с числа и низове, задайте значими променливи, които ще бъдат разпознати по-късно. Използването на безсмислени номера, знаци и символи само ще създаде хаос. Поддържайте всичко просто и ясно.

3) Използвайте правилния език, за да решите проблема
Когато става дума за решаването на езика за програмиране, изберете правилния език за даден проект. Често новите програмисти се опитват да кодират с език, който вече знаят, дори ако друг е по-подходящ за задачата. Намирането и използването на правилния език или инструмент за проекта може да увеличи работата, но в дългосрочен план това ще струва допълнително време. Не забравяйте, че е по-добре да отделите повече време и да свършите работа, отколкото да мислите за преки пътища и да трябва да се връщате да поправяте първоначалните пропуски.

4) Ако започнете да „забивате“, направете почивка
Всеки има моменти, когато се разочарова толкова много от кодирането, че е способен да изпадне в невротични състояния. Ако това се случи, станете от компютъра си и направете нещо, което ви доставя удоволствие. Често е по-добре да работите по друг проект или да направите половин час почивка. След като се почувствате освежени и заредени с енергия, направете още един „оглед“ на кода.

5)Кодирайте на английски
Използването на английски като основен език за кодиране ще опрости всичко. Английският се превърна в универсален език на кода. За да подобрите използваемостта и гъвкавостта на кода си, трябва да използвате език, който всички програмисти могат да четат и разбират. Универсалният език улеснява ефикасността, четливостта и разбираемостта, както и позволява програмистите да се свързват помежду си в международен план и да споделят лесно своите кодове, без да са необходими преводи.
Международна компютърна академия IT STEP може да ви помогне не само да научите да програмирате, но и да се организирате в него, придобивайки т.нар. „меки умения“, които са толкова важни, за да съумявате да продавате своя труд. Запишете се на безплатна консултация за разработване на софтуер, за да разберете повече.

 

 


Да
Не

Регистрирайте се и започнете да учите!