София, ул. Алабин №58

5 причини да станете програмист/IT специалист

 

Изборът с какво да се занимаваме в професионален план до голяма степен предопределя нашето бъдеще и е едно от най-важните решения, които трябва да вземем. Ако все още търсите своето поприще за реализация, колебаейки се дали да навлезете в IT сферата, а нерешителността е единствената Ви спирачка – ние ще ви помогнем с 5 достатъчно мотивиращи причини да станете част от една от най-желаните и високоплатените професии.

 

Колко е важна професията на програмиста?

IT сферата е онази област, която се развива с наистина главозамайващи темпове. Програмирането, от своя страна, заема централно място в нея и в икономиката в частност, а софтуерът, нужен за функционирането на нещата, е създаван не от някой друг, а именно от програмистите. Кодове биват писани за един безкраен списък от предмети и обекти – тоест това е една наистина много нужна за икономиката, човека и бита професия, за която винаги има работа, а може би и ще нараства с времето.

 

  1. Харесва Ви да прекарвате времето си пред компютър

Това е задължително условие. Работата на програмистите е тясно обвързана с прекарването на време пред компютър или лаптоп. Разбира се, мястото избирате Вие и не е задължително да работите в офиса, приклещени между четири стени. Remote working е една от големите възможности, които предлага професията. Големият диапазон от географски точки, от които може да практикувате дейността си, наистина е необятен. От Япония, през Сан Франциско, до нос Норкюн или нос Добра надежда. Изборът е Ваш, остава само да имате мотивация за работа, без да се отпускате твърде много.

 

  1. Математиката Ви привлича

Не е абсолютно задължително да сте истински добър в нея, за да бъдете програмист, но е достатъчно да ви е интересна и да Ви харесва да си служите с нея. Както знаем, тя стои в основата на програмирането, затова е добро начало, ако имате фундаментални познания и интереси в областта.

 

  1. Търсите разнообразна работа

Работата в IT сектора винаги е свързана с различни предизвикателства и изпълняване на различни поръчки. По тази причина дейността на програмиста в никакъв случай не е еднотипна, а дори напротив – тя е иновативна и динамична.

В случай, че ви омръзне от разработване на уеб, можете да пренасочите уменията си към изработка на мобилни приложения или създаване на игри. Ако и това ви дотегне, може да се заемете с киберсигурност или различни видове оптимизация. Нови приключения може да намерите зад всяка затворена врата.

 

  1. Искате да се учите постоянно на нови неща

Ученето при програмистите е непрекъснато през целия им живот. Развитието на технологиите трябва да бъде мигновено догонено от уменията на специалистите, а това значи, че те винаги трябва да са готови да научават нещо ново и след това да го прилагат. 

 

  1. Глад за кадри = добра заплата

Няма как да подминем наистина доброто финансово състояние, което имат програмистите. Софтуерните компании определено не страдат от липса на средства и това си личи от наистина дългите суми в банковите сметки на програмистите. Това, което всъщност липсва на големите софтуерни компании, са качествени кадри.

Огромната нужда от кадри се усеща и в България. Според европейски данни, свободните позиции в IT бранша към 2015 г. са били около половин милион, а броят на работните места расте с 4,8% всяка година.

 

Е, това не е ли достатъчна мотивация да поемете руля към професионалния път на програмиста?


Да
Не

Регистрирайте се и започнете да учите!