София, ул. Алабин №58

7 начина за създаване на сигурни пароли в интернет

Вашите пароли са първа линия на защита срещу интернет злоупотреби, но малцина наистина мислят за тях по този начин: Независимо дали е номерация от 1 до 9 или е една и съща за всичките ви акаунти, или и двете, вие имате нужда да защитите по-добре личната си информация и да я задържите далеч от недобронамерени хора. Но докато те са несъвършено решение за сигурност, подобряването им е важно и ще подобри нивата ви на сигурност.
Не мислете за следните съвети като предложения. Мислете за тях като важни неща, толкова важни за ежедневния живот, като миенето на зъбите си или добрия обяд.

1. Използвайте на мениджър за пароли

Добрият мениджър на пароли, като 1Password или LastPass, създава силни и уникални пароли за всичките ви профили. Това означава, че престъпниците няма да имат ключовете за останалите ваши онлайн услуги. Най-добрите се синхронизират между настолни и мобилни устройства. Сега, вместо да се налага да запомняте десетки пароли, просто трябва да помните един мастър ключ. Как да го направите сигурен? Прочетете нататък.

2. Създавайте дълги пароли.

Независимо от това, че навсякъде чуваме за уникални знаци и главни букви, дължината също е от значение. След като влезете в диапазона от 12-15 знака, става по-трудно за хакери да проникнат във ваш акаунт. Едно предупреждение: Не просто обединявайте поп културните референции или използвайте прости модели. Бърз пример: „g0be @ r $“ има ли по-малко благосклонност от „chitown banana skinnydip“.

3. Сливайте думите в паролите.

Когато разположите тези специални символи, много полета завъвеждане ще ви принудят да се опитате да не ги обедините в началото или в края. Вместо това ги поставете навсякъде в паролата си, за да направите догадките още по-трудни.

4. Не променяйте паролите си.

Знаете ли как вашият корпоративен ИТ мениджър продължава да ви налага да променяте паролата си на всеки три месеца? Вашият корпоративен ИТ мениджър не е прав. Колкото по-рядко сменяте паролата си, толкова по-малко вероятно е да я забравите или да попаднат в модели, като просто да промените число в края всеки път, което да ги направи по-лесни за хакване.

5. Една парола, един акаунт.

Не използвайте повторно пароли в различни профили. Вижте сами: Сайтът I Have Be Pwned има близо 5 милиарда компрометирани сметки – ако вашият е един от тях, има шанс любимата ви парола да е изгоряла.

6. Не вярвайте на браузъра си.

Удобен бърз достъп до запомнянето на всички тези пароли или получаването на платен акаунт за мениджър на пароли позволява на браузъра ви да ги запомни. Вие сте виждали опцията сами. Опцията е удобна, но основната сигурност често не изисква паролата ви да е силна. Ако имате нужда от безплатна и лесна опция, вземете администратора на пароли като Dashlane, вместо да вярвате на всичко в Chrome.

7. Добавете двуфакторно удостоверяване.

Както споменахме по-горе, паролите са само първата функция за защита. Много от услугите, които използвате днес – социални мрежи, банки, Google и т.н. – предлагат допълнителен защитен слой. Той може да бъде под формата на код, изпратен на вашия телефон чрез SMS или дори чрез услуги като Google Authenticator или хардуер като YubiKey.

Вижте как премина събитието „Какво е да си дизайнер в компания като Кока-кола“

5 причини, заради които трябва да следвате мечтата си да станете графичен дизайнер

 


Да
Не

Регистрирайте се и започнете да учите!