София, ул. Алабин №58

Alibaba създаде умен дисплей за хора с увредено зрение, струващ едва няколко цента

Само преди няколко години Ли Менки не можеше да си представи да пазарува сама. Някой трябваше винаги да й прави компания и да каже на глас какво има пред нея.
Когато смартфоните text-to-speech за хора с увредено зрение излязоха, тя веднага купи iPhone.
Учени откриха множество нови възможности за хора със зрителни увреждания. „Чувствах се освободена, без да се налага да разчитам на другите“, каза Ли, която сега може да пазарува онлайн и да излиза сама, следвайки нейния iPhone компас.
През последните две години инициативата на Алибаба за научноизследователска дейност на стойност $ 15 милиарда Damo Academy работи за подобряване на преживяването на смартфони за незрящите. Най-новият й отговор, съвместно усилие с престижния китайски университет Цинхуа, е евтин силиконов лист.
Ли е сред първите сто потребители със зрителни увреждания, които изпробват технологията. Пластмасовият филм струва 0.25 RMB или 3.6 американски цента, за да се произведе. Има три мини бутона от всяка страна. Те са сензорно активирани, което означава, че при натискането им се задействат определени команди, обикновено тези, които често се използват като „върнете се“ и „потвърдете“.
„Много по-лесно е да пазарувате с тази проста технология“, каза Ли. Натискането на клавишни комбинации премахва риска от необходимостта от сложни взаимодействия с екрани. Захранването на Smart Touch е взаимодействие между човек и машина, същата технология, която прави възможни устройства за гласово управление.

Знаехме, че взаимодействието между човек и машина не може да бъде само за зрящи хора“, каза Чен Джао, директор на изследването в Академията Damo. „Освен глас, докосването е също много важно за слепите, затова решихме да развием тази функция“
Smart Touch също така работи, когато потребителите държат телефоните си до ушите. Това им позволява да слушат текста бързо на публично място.
Емоциите също са от значение. Хората със зрителни увреждания са склонни да бъдат по-предпазливи, така че Smart Touch взема това предвид. Например, потребителите трябва да кликнат двукратно върху силиконовия бутон преди да настъпи командата.
В момента Smart Touch работи само на специални издания на двете водещи приложения на Alibaba, пазарът за електронна търговия Taobao и платения филиал на Alipay. Бутоните автоматично приемат различни функции, когато потребителите превключват между приложения.
Но Джао каза, че иска да направи тази технология широкодостъпна. Някои игри със съществуващи приложения ще направят Smart Touch съвместим. Технологията обаче изисква повече тестове преди официалното му пускане в началото на 2019 г., така че Дамо и Цинхуа набират доброволци като Ли за обратна връзка.
Съществува и проблемът с разпространението на физическите листове. Според преброяването на държавата през 2012 г. Китай е имал около 13 милиона души с увредено зрение. Това е около един на сто души. Те обаче рядко се наблюдават публично, както посочва постът на китайския еквивалент на Quora.
– Технологията е готова. Просто отнема време, за да го тествате на различни смартфони и да доведете потребителите до мащаб“, каза Джао.

Кое да изберем при изработване на web приложения? Java vs. PHP
Apple продаде най-много телефони на Singles day в Alibaba


Да
Не

Регистрирайте се и започнете да учите!