София, ул. Алабин №58

Alphabet и Facebook – ще се възстановят ли след санкциите?

Миналата седмица двете компании, които доминират интернет – Facebook и Google – съобщиха своите приходи и реакциите бяха шокиращи.
Компанията-майка на Google “Alphabet” съобщи печалбите си в понеделник. Макар да е засегната от санкциите на ЕС, тя показа положителен ръст.
Докладът за разочароващите приходи на Facebook в сряда предизвика паника. Социалният медиен гигант пусна прогнозите за приходите и разтревожи инвеститорите с предупреждения за продължително забавяне на продажбите и по-слаби маржове.
Техните доклади подчертаха техните прилики, но и очевидни различия. И двете компании са групирани в т. нар. FANG интернет растеж на акции, и двете имат множество приложения с един милиард плюс потребители, и двете правят почти всичките си пари от реклама (заедно, те имат дуопол на американските разходи за цифрова реклама).

Несъмнено Facebook е по-малка и по-нова, но рекламният й бизнес се разраства по-бързо от Google – приходите от реклама са нараснали с 42,2% през второто тримесечие спрямо 23,9% спрямо същия период на миналата година.
Но като цяло, Alphabet е много по-разнообразна. Не само, че има по-популярни продукти, които увеличават основния си рекламен бизнес, но и много по-нови фирми с напълно различни бизнес модели, които показват истинско обещание.

Припомняме ви колко силна е Alphabet:
Тя има повече милиарди потребители. Google има седем услуги, всяка от които има повече от един милиард активни потребители месечно: Google търсачка, Gmail, Chrome, Maps, YouTube, Google Play Store и Android. Всички тези приложения изпълняват реклами от Google, а мобилната операционна система за мобилни устройства на Android получава тези приложения през повече потребители (нещо, заради което ЕС глоби компанията за 5 млрд. долара). За сравнение, Facebook има само четири услуги с това ниво на използване: главното приложение, Instagram, Messenger и WhatsApp.

Ново устройство на Google ще заменя паролите

Алгоритъмът на Instagram за newsfeed-а е разбулен


Да
Не

Регистрирайте се и започнете да учите!