София, ул. Алабин №58

Apple ще пуска часовник с ЕКГ функция?

През септември Apple съобщи за нова функция за електрокардиограма или ЕКГ за предстоящия си Apple часовник, която цели да помогне на потребителите, изложени на риск от хипертония. Това би било изключително полезно за високорискови хора, ако Apple, разбира се, може да даде сигурност, че нейният сензор е достатъчно надежден.
Но крайната цел на Apple може да е много по-голяма: Превръщане на Apple часовника в уред за измерване на кръвно налягане, помагащ на десетки милиони хора, страдащи от високо кръвно.
„Мисля, че Apple върви към иновация в здравеопазването“, заяви Греъм Мофат, главен учен в компанията Interaxon, който следи отблизо биомедицинското пространство.
Мофат забелязал, че през октомври 2017 г. Apple е получил патент за система за измерване на кръвното налягане, използвайки данни, които биха могли да бъдат получени със сензори, като например „време за пренос на импулси“.
Трансферното време на импулса означава времевото закъснение на движението на вълната от налягане между две места в артерията. Тя може потенциално да бъде измерена чрез анализ на данни от пулсов сензор на китката и ЕКГ сензор, който измерва налягането при напускане на сърцето. Новата Apple серия съдържа и двете. 

Кой се нуждае от тази функция?


Повече от 100 милиона американци страдат от високо кръвно налягане, което може да увеличи риска от сърдечни пристъпи, инсулти и други сериозни здравни проблеми.
Факт е, че хората с високо кръвно налягане не го проверяват достатъчно често. Домашните комплекти с маншети са тромави и отнемат много време и много пациенти не ги използват, заради това. 
Въпреки че идеята за използване на този сензор е все още експериментална, мнозина в медицинската общност я разглеждат като по-удобно потенциално решение. Износваемите също така осигуряват по-непрекъсната система за мониторинг, която може да даде обратна връзка на пациентите и техните лекари в почти в реално време, вместо само когато пациентите измерват кръвното си налягане.
За да донесе живот на това решение, Apple ще трябва да преодолее много от техническите и научни предизвикателства – много компании са се опитали и са се провалили в стремежа си да пуснат на пазара сензори за кръвно налягане. Освен това Apple ще трябва да инвестира в необходимите клинични проучвания.
Всеки нов тип измерване трябва да бъде калибриран с традиционен маншет, за да се гарантира точност. Мофат предполага, че Apple може да поиска от потребителите да се съгласят да споделят данните си от трети страни. Apple също така се възползва от достъпа до милиони потребители с Apple часовниците, които могат да се запишат в медицинските изследвания.
„Apple може да създаде много мощна система за следене на здравето на сърцето“, каза Мофат. „Това може да осигури нов начин за потребителите да управляват високото кръвно налягане, което има някои много големи последици.“

Iphone XS има сериозен проблем…
Защо програмните езици са на английски език


Да
Не

Регистрирайте се и започнете да учите!