София, ул. Алабин №58

Често срещани грешки във Photoshop

Често срещани грешки във Photoshop

В тази публикация ще се спрем на някои от най-често допусканите грешки при работа със софтуера. Нашият съвет към Вас е да ги запомните и да се учите от тях. 

 

Забравяме да запаметяваме редовно

Често срещана грешка, която хората допускат, когато работят в който и да е софтуер, е, че забравят да запаметят и вследствие на това губят цялата си работа, когато има повреда в хардуера. Лъжите, които си казваме са винаги убедителни, така че е лесно да си повярвате.. Но, бъдете честни … Имайте навика да натискате Ctrl + S на всеки 10 минути и така ще благодарите, когато му дойде времето.

Не използваме слоеве и не ги разпределяме в папки

Photoshop слоевете правят проектите по-лесни за редактиране, дублиране и др. Често срещана грешка сред начинаещите в Photoshop е да не правят достатъчно слоевe, и съжаляват по-късно, когато осъзнават, че трябва да започват отново.

По-опитните дизайнери не падат в този капан – но това, което все още често не успяват, е да организират слоевете си и да ги структурират правилно в папки. Отново това може да изглежда като много ненужна работа, но тя ще помогне в поддържането на организиран проект, и ще Ви спести много време и ядове в дългосрочен план. Освен това, ако някога трябва да предадете творбата си на друг дизайнер, те ще са Ви благодарни за това.

Правим перманентни промени

Правенето на крайни корекции на пикселите без оставяне на опция за връщане към по-ранна версия е класическа грешка, която не трябва да правите. За да избегнете това, обикновено по-добре да използвате маски за слой вместо инструмента за изтриване. Също така, използвайте “smart objects”, а не растерни слоеве.

Настройваме CYMK по подразбиране

Вярвайте или не, проектирането в режим CMYK във Photoshop не винаги е най-добрият начин за настройка, особено когато става въпрос за печатна работа.

Използването на CMYK по време на проектирането може да бъде ограничено, тъй като някои функции и филтри не работят и размерът на файла ще бъде по-голям. Понякога работейки в RGB режим с цветен proofing е по-добър начин за работа, т.к след това файлът може да бъде преобразуван в CMYK до последните етапи.

 

Грешка, която нашата преподавателка Алекс отбеляза като изключително болезнена:

„Често срещана грешка е работата на 72 dpi. Разделителната способност на Photoshop по подразбиране е 72dpi, която в по-голямата си част е добра за мрежата. Но тази резолюция не трябва да се използва за печат. В началото на даден проект се уверете, че dpi е зададен правилно за вида работа, която вършите (обикновено е 300 dpi), тъй като увеличаването на разделителната способност на по-късен етап може да доведе до работа, която се появява като пикселирана и създава проблеми при печат.“

 

Ако сте увлечени по тайните на Photoshop и искате да се реализирате професионално, можете да се запишете на обучение по Photoshop при нас!

 


Да
Не

Регистрирайте се и започнете да учите!