София, ул. Алабин №58

CorelDRAW или Adobe Illustrator

 

Един от неразрешените спорове между хората, занимаващи се с графичен дизайн, е ефективността на различните софтуери за работа. Такъв „вечен“ спор съществува между два от най-разпространените програми за създаване и обработка на изображения – CorelDRAW и Adobe Illustrator.

Трудността в разрешаването на спора идва от факта, че двете програми са специализирани в почти едно и също – векторната графика.

Някои остават неутрални, казвайки, че да сравниш двете, би било толкова неуспешно, колкото да сравниш ябълка и портокал.

Разлики

Потребителите, използващи MAC, по-често залагат на Adobe Illustrator в своята работа, докато CorelDRAW традиционно е базиран на операционната система Windows.

Все пак, има няколко момента, на които трябва да се спрем.

 

Предимства за Adobe Illustrator

 1. Adobe Illustrator е програмата, която е по-разпространена и някак се е стандартизирала на пазара. По тази причина е много по-функционална, когато става дума за споделяне на файлове с колеги, защото е много по-често срещана и използвана.
 2. Като част от Adobe, Adobe Illustrator позволява лесно и безпроблемно импортиране на файлове от неговите далечни братовчеди – Adobe Photoshop и Adobe Indesign. Освен това, навикът да работиш с една от тях автоматично се прехвърля при работата с другите, заради идентичните функции и графична подредба.
 3. Adobe Illustrator се представя по-добре, в сравнение с CorelDRAW при макет за офсетов печат – това е печат, който е изключително точен и при който недостатъкът може да се види, когато бъде отпечатан.
 4. Adobre Illustrator може да преобразува растерни изображения във векторни, докато при CorelDRAW това е проблемно звено.
 5. Ако искате векторна графика за продажбата на микростокове, то Adobe Illustrator печели точка тук. Програмата предлага разчитането на стокови файлове, за разлика от CorelDraw, където това не е така.
 6. Традиционно Adobe Illustrator се използва за създаване на лого, карти, маркетинг дизайни,

Предимства за CorelDRAW

 1. CorelDRAW е по-гъвкава и предоставя повече възможности за импортиране на файлове с различно разширение, като в това число влизат дори файлове на конкурента – Adobe Illustrator;
 2. Представя се изключително добре при бързи скици на фасадни проекти и др.;
 3. Много по-лесна за използване от начинаещи, отколкото Adobe Illustrator;
 4. работи по-добре с файлове с gif разширение;
 5. Програмата притежава autosave за разлика от AI;
 6. CorelDRAW върви по-гладко и на по-слаби компютри;

Общи предимства:

И двете служат за обработка на векторна графика и справят еднакво добре с векторно рисуване на дизайн на лого.

И двете предоставят добри перспективи пред човека, който ги използва, затова изборът Ви до голяма степен е предопределен от Вашите настроение, умения и цели.

Ако сте привлечен от графичното компютърно изкуство и искате да се развивате професионално, то ние можем да Ви помогнем като Ви направим един от нашите завършени и успешни специалисти.

 


Да
Не

Регистрирайте се и започнете да учите!