София, ул. Алабин №58

Дублиращи файлове в компютъра? Ето как да ги открием

Дублираните файлове могат да причинят всякакви проблеми на компютъра Ви, да заемат ненужно място за съхранение, да объркват приложенията и да пречат на търсенията и други операции. Не е нужно да се примирявате с дублиращи се файлове, така че ето как да се отървете от тях.

Дублираните файлове могат да се появят по всякакви причини: може да сте изтеглили файл и да сте забравили, че е бил там, а след това да сте го изтеглили отново; или пък да сте копирали папка с изображения и след това да сте забравили да изтриете оригиналната. Каквато и да е причината, те пропиляват ценното дисковото пространство и не трябва да се оставят „да събират прах“.

За целите на това ръководство ще използваме драйвера на DupeGuru – той безпогрешно намира дублиращи се файлове и е достъпен за Windows, Mac и  Linux. Някои от добрите алтернативи са CCleaner и Duplicate Files Finder за Windows и Gemini за Mac.

 

Използвайки DupeGuru

След като инсталирате софтуера, натиснете иконата плюс, за да изберете папките, в които да сканирате за дубликати – изберете целия твърд диск, за да сканирате всичко. Кликнете върху „Scan“ и DupeGuru ще започне работа.

Може да се наложи да изчакате известно време, в зависимост от размера на избраните папки, но в крайна сметка на екрана се появява списък със съвпадения. Оригиналните файлове са отбелязани в синьо с дубликатите отдолу, така че отметнете отделни файлове или изберете „Mark“ и „Mark all“, за да отметнете всичко наведнъж. Файловете могат да бъдат изтрити, копирани или преместени на друго място.

Върнете се в главния прозорец и изберете „View“ и след това „Preferences“, за да промените начина, по който DupeGuru търси файлове. Можете да сканирате дубликати въз основа на тяхното име на файл или тяхното съдържание (което е много по-ефективно) – използвайте плъзгача за твърдост на филтъра, за да промените колко строго да е търсенето.

DupeGuru също предлага специални приложения „Picture Edition“ и „Music Edition“ заедно със стандартното издание, а за най-изчерпателното почистване трябва да инсталирате и използвате и трите. Инструментите, създадени специално за снимки и музика, Ви дават допълнителни критерии за търсене: Bitrate, дължина на песента, компресия и др.

 

Свързани публикации: Windows 7 vs. Windows 10

 


Да
Не

Регистрирайте се и започнете да учите!