София, ул. Алабин №58

Facebook изоставя плановете за изграждане на безпилотни дронове за предоставяне на интернет

Facebook обяви във вторник, че ще спре производството на безпилотни интернет дронове, проектирани да излъчват интернет от небето.

Facebook стартира своята програма Aquila през 2014 г. като част от своята инициатива за интернет.org.
Това беше една от малкото компании, които се опитаха да осигурят интернет връзка с помощта на дронове в райони, където липсваше такава. Този подход доведе до увеличаване на броя на потребителите и увеличаване на приходите.
„Тези въздухоплавателни средства ще помогнат да се свърже целият свят, защото те могат да обслужват 10% от населението на света, живеещо в отдалечени общности без съществуваща интернет инфраструктура“, пише изпълнителният директор на Фейсбук Марк Зукърбърг в публикация в социалната мрежа през 2015 г., когато компанията съобщи, че е изпълнявала първия си полет от авиокомпанията Aquila в Обединеното кралство. Последва друг полетен тест.

Проектът включваше много инвестиции.
„За да увеличим шансовете си за успех всяка част от дизайна, разработката и тестването на нашите самолети беше ръководена от нашия екип в Бриджуотър, Великобритания“, пише във във вторник директорът по инженерство на Facebook Ял Магуайър.
Магуайър заяви, че компанията е постигнала технически напредък. Дори има рекорди за бързо прехвърляне на данни безжично.
Но индустрията като цяло се е развила, след като Facebook и Google излязоха от проекта.

„Тъй като работихме усилено, беше вълнуващо да видим водещи компании в космическата индустрия да започнат да инвестират и в тази технология – включително проектирането и изграждането на нови самолети на висока надморска височина“, пише Maguire. „Предвид тези развития решихме да не проектираме или да изграждаме собствени самолети и да затворим съоръжението си в Бриджуотър. В бъдеще ще продължим да работим заедно с партньори като Airbus и HAPS.“
Facebook също започна други инициативи, като например група от индустрии, насочена към подобряване на телекомуникационното оборудване, и може би планира да пусне сателити за предоставяне на интернет връзки.
По-рано във вторник Business Insider съобщи, че Андрю Кокс, ръководител на програмата Aquila, е напуснал Facebook.

5 причини, заради които 5G е бъдещето

Полезни съвети за начинаещи програмисти


Да
Не

Регистрирайте се и започнете да учите!