София, ул. Алабин №58

Facebook събира вашите данни дори да нямате профил в социалната мрежа

Директорът по управление на продукти на Facebook Дейвид Басър написа публикация в блог, в която обяснява кога Facebook и нейните партньори събират личната ви информация.

Той заяви, че може да събере информация за хора, които не използват Facebook.

Ето какво трябва да знаете:

Кога Facebook получава данни за хора от други уебсайтове и приложения?

Много уеб сайтове и приложения използват услугите на Facebook, за да направят своето съдържание и реклами по-привлекателни и подходящи. Тези услуги включват:

  • Социални приставки, като бутони „Подобни“ и „Споделяне“, които правят другите сайтове по-социални и ви помагат да споделяте съдържание във Facebook;
  • Facebook Login, което ви позволява да използвате вашия Facebook акаунт, за да влезете в друг уеб сайт или приложение;
  • Facebook анализ, който помага на уебсайтовете и приложенията да разберат по-добре как хората използват услугите си; 
  • Реклами във Facebook и инструменти за измерване, които позволяват на уебсайтовете и приложенията да показват реклами от рекламодатели в Facebook, да показват собствени реклами във Facebook или другаде и да разбират ефективността на рекламите си.

Когато посещавате сайт или приложение, което използва услугите на FB, социалната мрежа използва информация, дори ако сте излезли или нямате профил във Facebook. Това е така, защото другите приложения и сайтове не знаят кой използва Facebook. 

Това означава, че социалната мрежа събира данни от много места, като например приложения, които ви позволяват да влезете в профил във Facebook, нови сайтове, които ви позволяват да споделяте статии във Facebook и други места.

Какво още следи Facebook

Басър казва, че Facebook събира информация, включваща IP адреса на вашия компютър, вида на браузъра, който използвате за достъп до интернет, софтуера, с който компютърът ви работи (Android, MacOS, Windows, iOS и т.н.) и друга информация.

Базер заяви, че Facebook не продава тези данни, а само го използва, за да се погрижи за съдържанието ви. Макар че това е вярно, той може да използва тези данни и да насочва рекламите, за да продава по-точно на своите потребители, и може по-добре да разбере какво правят потребителите онлайн. „Ако посетите много спортни сайтове, които използват нашите услуги, може да видите истории, свързани със спорта, които се появяват нагоре във вашия newsfeed“, обяснява Базер.

Това е една от причините, поради които понякога изглежда, че Facebook рекламите ви следят.

Повечето от тях не са нова информация, но е част от инициативата на Facebook да бъде по-прозрачна с правителството и неговите потребители относно това как се събират данните.

IT STEP изпрати първия випуск на „Малка компютърна академия“

Huawei със стремеж да изпревари Facebook като пазарен дял


Да
Не

Регистрирайте се и започнете да учите!