София, ул. Алабин №58

Facebook ще създава блокчейн?

Facebook стартира свой собствен блокчейн проект, като част от по-широка реорганизация на изпълнителната си линия, потвърждават няколко източника на Recode днес. Този ход идва четири месеца, след като главният изпълнителен директор Марк Зукербърг заяви в публикация във Facebook, че иска фирмата да “задълбочи проучването на положителните и отрицателните аспекти на криптовалутите”.

Компанията засега не казва нищо за блокчейн проекта. Но знаем, че Дейвид Маркъс, който е бил вицепрезидент на Messenger, ще ръководи блокчейн групата. Бившият главен изпълнителен директор на PayPal – Маркъс – отдавна се интересува от плащанията и понастоящем служи на борда на BitTorrent. “След почти четири невероятни години за Messenger, реших, че е време да поема ново предизвикателство”, пише Маркус в публикация на Facebook. “Създавам малка група, за да проуча как да се възползва най-добре Facebook от блокчейн, започвайки от нулата.”

Сегашният вицепрезидент на продукта на Instagram, Кевин Уейл, ще се присъедини към блокчейн екипа. Двете позиции са единствените, обявени досега за отбора, и идват сред много други преструктурирания на служителите.

Преструктурирането на компанията идва малко по-малко от месец, след като Зукербърг свидетелства пред Конгреса за скандала за нарушаване на данните на Cambridge Analytica и пет месеца след като Зукерберг обеща да поправи грешката си. Ако добавянето на блокчейн инициатива към нейния арсенал е част от решението за Facebook, то може да се сблъска с по-голям държавен контрол в резултат на това.

 

Кратка съвременна история на емотиконите

Искате да слушате YouTube на фонов режим? Ето как


Да
Не

Регистрирайте се и започнете да учите!