София, ул. Алабин №58

Google иска да сложи край на URL

Браузърът Chrome на Google става на 10 години днес и в краткия си живот е внедрил много радикални промени в мрежата. От популяризирането на автоматичните актуализации до агресивното популяризиране на уеб криптирането на HTTPS екипът по сигурността на Chrome обича да се бори с големи концептуални проблеми. Днес Google Chrome гледа напред към следващите 10 години, защото екипът вече се занимава с най-спорната си инициатива: основно преосмисляне на URL адресите в мрежата.
Унифицираните ресурси са изброени в адресната книга на DNS в мрежата и директните браузъри се насочват към правилните адреси на интернет протокола, които идентифицират и разграничават уеб сървърите. Накратко, навигирате до itstep.bg за да прочетете ITSTEP, така че не е нужно да управлявате сложни маршрутизиращи протоколи и низове с номера. Но с течение на времето URL адресите стават все по-трудни за четене и разбиране. С разширяването на функционалността на уебсайтовете, URL адресите все повече се превръщат в неразбираеми безсмислици, съчетаващи компоненти от трети страни или скъсяващи връзки и схеми за пренасочване. А на мобилните устройства изобщо няма място за показване на URL адрес.
Получената непрозрачност е благосклонна към кибер престъпниците, които изграждат злонамерени сайтове, за да използват объркването. Те се представят за легитимни институции, стартират фишинг схеми, злонамерени файлове за изтегляне и пускат фалшиви уеб услуги. Сега екипът на Chrome казва, че е време за мащабна промяна.
„Хората наистина не разбират URL адресите“, казва Адриен Портър Фелт, инженерен мениджър на Chrome. „Трудно е да се чете, трудно е да се знае коя част от тях се предполага, че е надеждна и като цяло не мисля, че URL адресите работят като добър начин за предаване на идентичността на сайта. Така че искаме да се преместим към място където уеб-идентичността е разбираема от всички – те знаят с кого говорят, когато използват уеб сайт и могат да разберат дали могат да им се доверят, но това ще означава големи промени в това как и кога Chrome показва URL адресите.
Ако се чудите какво може да бъде използвано вместо URL адресите – не сте сами. Академиците са обмислили варианти през годините, но проблемът няма лесен отговор. Портър Фелт и нейният колега Джъстин Шух, главният инженер на Chrome, казват, че дори самият екип на Chrome все още е объркан.
В момента фокусът е върху идентифицирането на всички начини, по които хората използват URL адресите, за да се опитат да намерят алтернатива, която да подобри сигурността и интегритета на идентичността в мрежата, като същевременно добави удобство за ежедневни задачи като споделяне на връзки на мобилни устройства.
„Не знам как ще изглежда и това е активна дискусия в екипа в момента“, казва Париза Табрис, директор инженеринг в Chrome.
Екипът на Chrome вече дълго време мисли за сигурността на URL адресите. През 2014 г. той изпробва функция за форматиране, наречена „чип на произход“, която показва само основното име на домейн, за да гарантира, че потребителите знаят кой домейн всъщност търси. Ако искате да видите пълния URL адрес, можете да кликнете върху чипа, а останалата част от лентата с URL адреси е само поле за търсене на Google. Експериментът привлякъл похвалите на някои от тях, че правят уеб-идентичността по-ясна, но също така създават критика.
„Първият чип е първото нахлуване на Chrome в пространството“, казва Портър Фелт. „Ние открихме много за начина, по който хората мислят и използват URL адреси, но честно казано проблемното пространство се оказа по-трудно, отколкото очаквахме. Използваме обратната връзка, която получихме през 2014 г., за да се ориентираме в новата ни работа“.
По същия начин, Табриз отбелязва, че екипът е изправен пред многобройни обрати за инициативата си за криптиране в мрежата HTTPS. Преходът на Chrome към стандартното третиране на кодираните уебсайтове и извикването на некриптирани сайтове като несигурни изглеждаше радикално в началото. Но екипът си сътрудничи с други браузъри и технологични компании, за да разпространи промените в мрежата и да популяризира шифровани връзки, които защитават поверителността на потребителите.
Няколко причини, заради които технологиите са важни днес

4 неща, които трябва да знаете, за да станете програмист


Да
Не

Регистрирайте се и започнете да учите!