София, ул. Алабин №58

Google направи промяна в Chrome, която може да ви проследява онлайн

Последната актуализация на популярния браузър Chrome на Google включва промяна в правилата, за поверителност: Браузърът автоматично вписва потребителите в Chrome, ако използват други услуги на Google.
Това означава, че ако използвате Chrome, за да влезете в услуга на Google като Gmail, Chrome ще започне да проследява информация, като другите сайтове, които посещавате, и кои раздели сте отворили, докато затворите браузъра или не излезете от Chrome или Gmail.
Ако дадете разрешение на Google, като кликнете върху опция „Synchronizing“, тази информация се изпраща обратно до Google.
След като има достъп до тази информация, Google може да я използва. От друга страна, ако влезете в Chrome на друг компютър, всичките ви неща – включително разширения, отметки, история на сърфиране и запазени пароли – ще се покажат, готови за употреба.
Преди това беше възможно да използвате браузъра Google Chrome, за да влезете в услуга на Google, като Gmail, без всъщност да влезете в самия браузър. Браузърът ще съхранява информация само на място (освен ако не сте влезли в Chrome по избор).
В крайна сметка тази промяна изрично очертава Chrome като друга услуга на Google, а не като неутрална платформа за сърфиране в мрежата.

Промяна, която не можем да спрем


Въпреки че актуализацията на браузъра Chrome се случи в средата на септември, Google се опитваше да обясни промените в правилата през уикенда, след като асистентът на Johns Hopkins за информационна сигурност Матю Грийн подчертаха проблема в своя Twitter акаунт и след това в блогове.
Грийн лично е използвал Chrome без да влиза в профила си от години. Това беше добра опция за потребители като него, които не искаха хронологията на сърфиране в Chrome да бъде изпратена до Google или свързана с профила в Google, който използват например в Gmail. Той твърди, че това е предателство на доверието.
Той също така критикува потребителския интерфейс, който Google използва, за да попита дали може да синхронизира данните ви. Всъщност, ако кликнете върху падащото меню в Chrome, фразата не уточнява дали изпращате данните си на Google или не.


Да
Не

Регистрирайте се и започнете да учите!