София, ул. Алабин №58

Google с нова глоба от 5 млрд. долара

Европа спечели битката с Google, като и наложи най-големите санкции досега.
Санкциите в размер на 4,34 млрд. Евро (5 млрд. долара), обявени в сряда от Европейската комисия, са последната заплаха в продължителната битка между Google и регулаторите в Брюксел, които подложиха технологичното дружество на три разследвания.
Глобата може да е рекорд, но Google може да поеме този удар. И наказанието няма да накара европейците да се откажат от популярната Android операционна система на Google или с нейните повсеместни приложения за смартфони.
Комисията нареди на Google да даде на производителите повече свобода, когато решават кои приложения да се инсталират на смартфони с Android. Но това е малко вероятно да означава драматични промени в Европа, където около 80% от смартфоните използват операционната система.

“Повечето потребители вече са напълно привързани към услугите на Google. Те ще изтеглят приложенията така или иначе”, каза Уиндзор, добавяйки, че решението би било по-ефективно, ако бъде издадено преди пет години.

Все пак решението може да насърчи регулаторите в Европа и да предизвика повече оплаквания относно поведението на Google и други технологични компании.
Комисията се бори с Google на няколко фронта за почти десетилетие. Миналата година компанията наложи рекордна глоба на стойност 2,4 милиарда евро (2,8 милиарда долара) на компанията.
Трети случай, който все още се проучва, включва услугата Google за рекламни разположения AdSense.
Apple, Amazon и Faceboo също бяха санкционирани от европейските регулатори през последните години, което доведе до твърдения, че американските компании са били несправедливо набедени.
Техническите компании също бяха принудени тази година да приведат операциите си в съответствие с GDPR – нов набор от разпоредби на ЕС, които дават на потребителите много повече контрол над личните им данни. Промените в закона за авторското право, които биха засегнали и технологичните фирми, също се разглеждат.
Google реагира, като увеличи усилията си за лобиране в Европейския съюз. Той е похарчил между 6,1 млн. и 6,4 млн. долара за лобирането на ЕС през 2016 г., според официални данни. Това се равнява на 700 000 щатски долара през 2011 г.

Ролс-Ройс стартира производството на летящи таксита

Кухнята на бъдещето


Да
Не

Регистрирайте се и започнете да учите!