София, ул. Алабин №58

GPS-ът може да ви проследява, дори ако е изключен

Може ли някой да ви проследи, докато шофирате из града?
Може да мислите, че изключването на местоположението на вашия смартфон ще предотврати проследяването, но изследователи от Североизточния университет в Бостън установиха, че това не винаги е така.
“Не много хора са наясно с този проблем. Основно, защото когато мислим за местоположението, ние го свързваме с GPS на телефона “, казва Сашан Нарейн, изследовател в Североизточна Европа.
В теста Нарейн и екипът му успяха да проследят хората, които пътуват през Бостън, Уолтъм, Масачузетс и Лондон. Традиционните локатори, като GPS, били изключени – така че изследователите използваха други сензори.
“Целта на нашия проект е да накараме хората да съзнават, че такива уязвимости съществуват и те трябва да са нащрек”, добави Нарейн.
Гувара Нубрир, професор в Североизточния университет, участвал в изследването и ръководил програмите на Northeastern Cybersecurity & Information Assurance Graduate, заяви пред CNBC, че “има цяла област, наречена атака на страничните канали, където използваната странична информация, може да окаже влияние върху сигурността “, и по-специално върху неприкосновеността на личния живот.

Използвайки телефони с Android, работещи с операционната система на Google, изследователите направиха проследяване, използвайки сензори в смартфоните, които не бяха предназначени за проследяване на местоположението. Тези инструменти включват акселерометър, който следи колко бързо се движи телефонът, магнитометър, който работи като цифров компас и жироскоп и следи ротация. 

За да проследят тестовите теми, изследователите ги накараха да изтеглят приложение, наподобяващо светкавица/фенерче, но всъщност събираше данни.
Способността за проследяване става по-лесна с повече информация.
“Ако пътувате по една и съща улица всеки ден, имаме изключително голяма вероятност да отгатнем къде живеете, къде работите и какви траектории сте направили”, каза Нубрир.
“Тъй като сложността на тези сензори върху смартфоните се подобрява, те стават все по-точни и това може да се превърне в основно средство за навлизане в поверителността на потребителите.”
Въпреки че Northeastern използва телефони с Android, Нубрир каза, че хакът “се отнася и за iPhone, защото има подобни разрешения за сензорите и т.н.”
В изявление пред CNBC говорител на Google заяви, че Android P, най-новата операционна система, “ограничава достъпа до сензори като акселерометри и жироскопи. Сензорите за смартфони не предоставят директно данни за местоположението на потребителите и това изследване подчертава колко трудно би било да се използват тези сензори за проследяване на местоположението. “

 


Да
Не

Регистрирайте се и започнете да учите!