София, ул. Алабин №58

Hiperloop за товари може да доставя със скорост над 950 км/ч

Революция в доставките може да се окаже на хоризонта, ако скорошното обявяване на Дубай дойде.

Сътрудничеството между Virgin Hyperloop One, базираната в САЩ стартираща компания, и фирмата за доставки на веригата за доставки на Emirati DP World, се стреми да разтърси cargo индустрията, като използва супер бързи капсули за сухопътни товарни превози. Наречен DP World Cargospeed, предприятието казва, че ще може да “достави товари със скорост на полет и близо до цената на обикновен камион”. Понастоящем не са обявени подробности за цените на товари.

Пълната електрическа технология на Hyperloop – все още в тестовата фаза – използва запечатана капсула във вакуумна тръба, задвижвана от магнитна левитация. Околната среда с ниско налягане намалява плъзгането, позволявайки постигането на високи скорости. Първоначално замислен от предприемача Елон Муск, идеята се разработва от редица компании. Досега тестовата капсула на Virgin Hyperloop One достигна скорост от 240 км / час, но компанията предвижда, че ще изпрати товара при максимална скорост от 621 км / ч.

В публикация на блог на Вирджиния Хирлооп, главният изпълнителен директор Роб Лойд изчисли, че четиридневното пътуване с камион може да бъде съкратено до 16 часа. Докато разходите се оценяват на 50% по-високи от камионите, Cargospeed смята, че може да бъде над пет пъти по-евтино от въздушния превоз.

Системата Hyperloop One е предназначена както за превоз на товари, така и за пътници. Virgin Hyperloop One преговаря за проекти в ОАЕ, Индия и Саудитска Арабия – всички се борят за първата напълно функционална линия. Един маршрут между централната Дубай и Абу Даби ще намали времето за пътуване от 90 минути до 12 минути.

Според “Вашингтон пост” една от предложените от DP World идеи е да се използва технология на хиперлопа, за да се транспортират товари извън периметъра на натовареното пристанище на Джибъл Али в Дубай обхващащо пустинията около града.

Ричард Брансън, който стана председател на Virgin Hyperloop One през 2017 г., цитира нарастването на електронната търговия като фактор, водещ зад “драматична промяна в поведението на потребителите и в бизнеса” – и към които се адаптира бизнесът за доставка.

Предвижда се глобалната електронна търговия да нарасне до индустрия от 4,1 трлн. долара до 2020 г. и желанието за бърза доставка се превръща в близко очакване. Според Лойд експресната доставка само за доставки с висок приоритет се очаква да стане бизнес от 516 млрд. долара до 2025 г.

Чувствителни откъм време стоки като хранителни и медицински консумативи, бяха откроени като предмети, които биха могли да се възползват от скоростта на хиперлуупа.

Дубай се превърна в инкубатор за иновации в транспорта през последните години, включително редица автономни превозни средства, както на въздух, така и на суша.


Да
Не

Регистрирайте се и започнете да учите!