София, ул. Алабин №58

Как #хаштагът става толкова популярен?

Хаштаговете се използват в различни социални медии като Twitter, Facebook и Instagram. Символът # се слага пред дума или думи, за да групира публикации и съобщения с други по същата тема. По този начин хората могат да намерят определени теми или събития или неща, които са популярни.

 

Каква е историята на хаштага?

Всичко започва на 23 август 2007 г. с един tweet на бивш програмист на Google – Крис Месина. Той пише в Twitter:

„Това беше едно от онези неща, в които имаше толкова много хейтъри в началото, че смятах, че никога няма да потръгне“, казва той в интервю с WCCO-TV. „Но тайно си мислех, че това е най-простото нещо и няма как да не работи.“

Първоначално Месина казва, че хаштагът бил отхвърлен от повечето в техническата общност, включително в Twitter. Причината е, че хората не го възприели естествено и го мислели за странно.

Изборът му за символ също е провокиран от простотата. Той избира #, защото е лесен клавиатурен символ. Два дни по-късно друг техник, Стол Бойлд, предлага символът # да бъде наречен hashtag.

Месина започва да използва символа # и убеждава някои от приятелите си да направят същото. По време на пожар в Сан Диего през 2007 г. хората започват да използват системата, която Twitter има за групиране, но интервалите между думите „Сан“, „Диего“ и „пожар“ затрудняват проследяването. Тогава Месина предлага то да е без никакви интервали и обединени от #.

Това накарало други хора да видят тенденцията и постепенно продължило да се предава под тази форма.

През 2008 г. консерваторите също започват да използват # символ, за да насърчат Конгреса да гласува. До 2009 г. вече Twitter възприема идеята и хипервръзката към хаштаговете.

 

Каква е историята на знака?

Знакът # е станал нещо като културно явление.

Символът идва от съкращението за тегло, lb или libra pondo, буквално „килограм тегло“ на латиница. Когато обаче пишели „lb“, писарите често зачерквали буквите с линия отгоре.

Възможностите на хаштаговете надхвърлят простото категоризиране на информацията и обсъждането на събитията. Те също така предават сложни емоционални отговори, контекст и дори изразяват характерен езиков стил. Тъй като профилът Ви в Twitter става все по-често част от Вашата лична и професионална идентичност, Вашият избор на хаштагове се интерпретира от обществеността като част от Вашия характер.

Други предложения: Следени ли сте в интернет? Вижте как да проверите

Как да прочетем съобщение в Whatsapp без изпращачът да разбере


Да
Не

Регистрирайте се и започнете да учите!