София, ул. Алабин №58

IT STEP в Българско национално радио

Автор: Наталия Иванова

Директорът на учебна дейност Райна Манджукова и координаторът на Лятната компютърна академия Калина Димитрова бяха специални гости на Българско национално радио, за да разкажат повече подробности за обученията за деца, които вече трета поредна година се организират от Международна компютърна академия IT STEP.   

В интервюто беше обърнато внимание на интересната връзка между децата и технологиите, от една страна, и децата и бизнеса от друга, като особено важни както за личностното развитие на детето и формирането на неговите интереси и мироглед, така и за професионалната реализация в бъдеще.

Децата са родени да живеят с технологиите. Всекидневно ставаме свидетели на огромното време, което прекарват с джаджите и лекотата, с която си взаимодействат с тях. Точно по тази причина Международна компютърна академия IT STEP се ангажира с това да насочи мислите и действията на подрастващите в правилната посока.

Занятията за Лятна компютърна академия започват на 18 юни, като всяко издание е с продължителност една седмица. Във всяко от тях децата могат да творят в 5 различни направления.

В някои от тях децата ще имат възможността да създават свой собствени приложения и игри, да изработят уеб дизайн, да снимат, да обработват изображения или дори да програмират роботи. Изборът зависи от влеченията и мечтите на всяко дете.

Софтуерът, с който децата работят, е съобразен с възрастта на децата и е леснодостъпен. Ако разработването на приложенията е най-лесният модул, то роботиката е най-сложният, защото изисква писането на реален код. Всичко това обаче може да се окаже искрата, която да разпали непринудения интерес в детското съзнание.

Райна Манджукова подчерта, че идеята на Лятна компютърна академия е децата да открият себе си и да разберат дали технологиите могат да трансформират хобито в професионална насока в бъдеще. За да направи отговора максимално лесен за откриване, всяко дете има реалната възможност да премине през всеки един от модулите.  

Редом с технологичните летни занимания в Академията стартира и изцяло нов проект, носещ името Бизнесландия. Както става ясно от името, проектът свързва децата и бизнеса (предприемачеството).

Бизнесландия е едноседмично обучение, ориентирано към деца между 8 и 15 години, които имат интерес да развият разнообразни бизнес способности и да придобият специфични умения, които не биха могли да бъдат научени в класните стаи. Заниманията са обвързани както с технологиите, така и с етикет и реално бизнес развитие. Калина Димитрова разказа, че в Бизнесландия са предвидени изключително интересни работилници. Децата ще работят по т.нар. Бизнес канвас модел. Обучението ще започне от зараждането на бизнес идея и ще премине през нейното реализиране. Всичко ще бъде обвързано и с технологични умения, в които децата ще се научат как се изработват визитки и различни рекламни материали. Накрая всяко от децата ще може да представи на родителите си свой завършен проект, с който да се гордее.

Фундаменталната идея на Бизнесландия е да научи подрастващите да представят това, което могат да правят. Според Райна съществува дефицит на хора, които могат успешно да представят и продават труда си. Затова Бизнесландия ще обърне специално внимание на меките умения – те засягат както ефективната комуникация, така и работата в екип, които са така неразривно свързани с успеваемостта днес.

Повече за Лятна компютърна академия и Бизнесландия можете да научите от линковете. 


Да
Не

Регистрирайте се и започнете да учите!