София, ул. Алабин №58

Изкуственият интелект създава бъдещето днес

 

Изкуственият интелект е вълнувал въображението на творчески натури като писатели, продуценти и режисьори, и това се е проектирало особено ясно измежду страниците на книги от началото на XIX в. и лентите на фантастични продукции от средата на XX и XXI в.

 

Помните ли Франкенщайн?

Едноименният роман на Мери Шели от началото на XIX век буквално е надминал своето време като идеи и концепция. Геният Виктор Франкенщайн вдъхва живот на „чудовището“, впоследствие носещо неговата фамилия, и го дарява с индивидуалност и типични за човешкия вид поведение и емоции, като наивност, откровеност и непринуденост.

Изкуственият интелект не е дефиниран съвсем акуратно от науката, но най-общо представлява способността на създания, машини или софтуер да бъдат автоматизирани, придобивайки човешко поведение, с помощта на сложни математически алгоритми. Така наречената AI (artificial intelligence – изкуствен интелект) технология по нищо не отстъпва на човека –  тя има способността да анализира обкръжаващата го среда, да извършва работа, да предприема разумни действия и да решава проблеми.

 

Наблюдаваме ли нещо подобно и днес?

Ден след ден берем плодовете на глобализационните процеси.

В зората на творческата идея, където машини живеят в симбиоза с човешкия вид – тя силно е наподобявала привлекателен жанр, смесица между измислица и фантастика. Днес, обаче, повечето от сюжетите са близо до границата да се сбъднат.

 

До какво води това?

Мнозина смятат, че присъствието на изкуствен интелект в нашите животи е зловещо явление, способно да ескалира в сблъсък, подобен на сюжет от високобюджетна холивудска продукция.

Истината обаче е, че изкуственият интелект подлежи на нашия контрол и ние сме единствените, които могат да решават как да действа. До днес той единствено ни е помагал, създавайки работни места и улеснявайки неимоверно нашата рутина.

Изкуственият интелект може да бъде внедрен в добре познати ни технологии, които да имат способности за логическа мисъл, без характерния антропологичен вид.

Примерите са толкова много и разнообразни.

 

Колите с функция автопилот

Световно известна марка автомобили създаде своето първо превозно средство, което се самоуправлява изцяло, без да е нужна допълнителна намеса на водача. Методът се слави с изключително високата си надеждност, като времето за реакция в определени ситуации е само няколко стотни.

 

Роботи-помощници при бедстия

Друга голяма компания на IT пазара разработва високо интелигентна “бойна единица”.

Роботите изцяло ще копират човешкия скелет и структура, само че не от плът и кръв, а от специална сплав. Те ще са в състояние да бъдат в точното време и на точното място, когато някой се нуждае от тях.

Бедствия като наводнения и пожари могат да редуцират значително черните си списъци, благодарение на модерните технологии. 

 

Технологиите днес, с които си говорим

Вече поне няколко от големите производители на мобилни телефони внедриха в софтуера си гласов интерфейс. Той притежава разнообразни функции  – да чете различен тип информация, да слуша, разговаря и дори да извършва по-сложен тип задачи.

 

AI в медицината

Напоследък все по-често се пише и говори за способността на AI да стане част от медицината, решавайки някой от най-предизвикателните здравословни проблеми.

Системата ще събира и анализира молекулярни данни на човека, като по този начин здравословното състояние може да бъде следено по-прецизно от всякога.

Много по-вероятно е изкуственият интелект да бъде в полза на човека, отколкото да му вреди. Нека оставим настрана сюжетите от фантастичните филми и книги и бъдем оптимистично настроени, защото науката се развива, а с нея и способите за контрол над нещата, които създаваме. 


Да
Не

Регистрирайте се и започнете да учите!