София, ул. Алабин №58

Изкуственият интелект в полза на слепите

Google иска да превърне обикновения Android телефон в помощник, работещ с изкуствен интелект за незрящите.

Lookout е ново приложение, което използва разпознаване на изображения и AI, за да опише сцена чрез камерата на телефона. Google обяви приложението на своята годишна конференция за разработчици на I / O тази седмица.

Google тества приложението и каза, че ще бъде пуснато по-късно тази година, като се започне с устройствата Pixel.

Ако влезете в лобито на сградата с камера с Android в ръка Lookout ще открие хора и предмети както вратите на асансьорите и ще прочете текстове в близост. Приложението не изисква връзка с интернет.

Google казва, че Lookout е проектиран така, че потребителите да бъдат ангажирани с това, което се случва, без да бъдат заливани от ненужна информация. Приложението описва само най-важните елементи. Ако човек иска да спре притока на инфотмация, може да сложи ръката си върху камерата, за да спрат приложението.

Google не е първата компания, която използва изкуствен интелект, за да помогне на слепите. Microsoft има подобно приложение за iOS, наречено Seeing AI.

Seeing AI, може да чете печатни или ръкописни текстове, да описва цветовете и да разпознава валути. За разлика от Google Lookout, Seeing AI има компонент за разпознаване на лице. След като посочи телефона на човек, Seeing AI ги описва и казва колко далеч са те. Ако сте направили необходимите настройки, приложението ще разпознава лица и ще ви каже името на човека.

 

Изкуственият интелект създава бъдещето днес

 


Да
Не

Регистрирайте се и започнете да учите!