София, ул. Алабин №58

Как блокчейн технологията ще промени живота ни?

Автор: Наталия Иванова

Блокчейн е технологията, която стои зад криптовалутите, и представлява нещо като публична счетоводна книга с всички транзакции по света в криптовалути, която непрекъснато се разраства. Данните са закодирани и биват наречени условно „блокове“, които са свързани един с друг. Всеки блок е свързан с предишен и това осигурява хронологичната цялост на технологията.

Това може да е бъдещето на финансовата система, която да е надеждна, прозрачна и успешно работеща. Например при електронните разплащания начинът, по който се приключва работният ден, често е съпроводен от много въпроси и неясноти, свързани с търгуването и следенето на сделките. Всичко това би останало в миналото.

Друг прост пример. Ако искаме да изпратим пари на някого, то трябва да преминем през посредник – в повечето случай влиятелна банка. Какво ще стане, ако можем да направим това партньорство двустранно? Какво щеше да стане, ако имаше протокол, наречен протокол на доверие, който ни позволява да правим търговия и сделки, да обменяме пари, без мощна трета страна? Това би било невероятно.

 

Как ще промени това бизнеса?

Блокчейн е на път да революционизира дори начина ни на правене на бизнес.

Може да звучи странно, но технологията е напълно способна да превърне уеб сайтовете за кариерно свързване, като LinkedIn, остарели. Вместо кандидатът да пише описание за себе си къде е работил и каква е била неговата длъжностна характеристика, блокчейн транзакциите просто ще съхраняват цялата им история на трудова заетост.

Освен това, това напълно би променило начина, по който компаниите наемат кандидати. Няма да има нужда от дълъг процес на проверка, при който службите за човешките ресурси се обаждат, за да потвърдят историята на заетостта, защото те просто могат да извадят публичния блок с необходимата информация. Възможно е блокът да може да съхранява показатели за ефективността, като например дали служителят е повишен или защо е напуснал компанията.

Нещо повече, няма да се налага да коригираме нашите автобиографии въз основа на конкретната работа, за която кандидатстваме. Блокчейн може да документира както нашите успехи, така и неуспехите, като ни насърчава да се учим и от двете. Най-важното е, че една по-пълна картина ще помогне на компаниите да вземат по-добри решения и ще позволят на силните кандидати да бъдат забелязвани.

Ако LinkedIn продължава да съществува, основната му функция би била под формата на потребителски интерфейс, който прави по-лесна работата с блокчейн технологията. Историята за заетостта и „съдържанието“, обаче, ще бъдат изтеглени от публичната блокчейн верига.

В момента данъците, които плащат работниците, вследствие на своята работа, са твърде усложнени. Например в Австралия тези изчисления могат да бъдат невероятно неточни. Да кажем, че обикновено човек там прави по 20 лв. на час. Ако направи $100 на час за даден ден, приходите му ще бъдат обложени с данъци, сякаш ще изкарва тези пари през цялата година. Това ще постави човека в най-високата данъчна основа, въпреки че това плащане е прецедент. След това човекът трябва да чака през цялата година да подаде данъци и да уведоми правителството, че плаща твърде много, преди да получи връщане на сумата.

Трябва също така внимателно да проследи разходите си от минали години, ако иска да вземе отстъпки. Фрустрацията и главоболието, които причиняват това, са илюстрирани в епизода на „Сейнфелд“, наречен „Истината“, където Джери отчаяно се обажда в магазин за компютри, опитвайки се да получи някакво доказателство, че е купил компютър преди години.

Това е начинът, по който блокчетата могат да подобрят живота на хората. Това е справедлива и отговорна система, в която нищо не може да „мине между капките“. Блокчейн може да проследява доходите и покупките на отделния гражданин и да възстановява данъчните ставки в реално време въз основа на това колко печели.


Да
Не

Регистрирайте се и започнете да учите!