София, ул. Алабин №58

8 съвета за това как да станете наистина добър програмист

Когато става дума за програмиране, има известен мит на разработчика, наречен 10x. Той гласи, че 10x разработчикът постига приблизително 10 пъти повече от останалите програмисти на екипа. Това е доста спорна тема и има хора от двете страни на твърдението.
Някои хора казват, че митът за 10x разработчика е абсолютно смешен, а други, че вариацията от стандартен до рокстоун програмист е повече от 100x или 1000 пъти по-продуктивна.
Независимо дали решите да вярвате на идеята за 10x разработчика или не, има определен набор от поведения, които споделят всички наистина добри програмисти.
Всъщност има доста неща, които тези специални програмисти правят по различен начин от всички останали.

Използвайте Google


Като програмист трябва да знаете как да търсите, да преглеждате кода на други програмисти и да го прилагате към проблема, който се опитвате да разрешите.
През 2018 г. е важно да знаете как правилно да изследвате инструменти, използващи наличните в мрежата технологии.

Запомнете, че микро-решенията са от значение


Когато пишете програми, често може да се почувствате, че има милиард решения, които трябва да направите, дори когато просто добавяте малка функция. Например, неща като насрочване на променливи и функции, именуване на CSS свойства, използване на хеш срещу използване на масив и други привидно малки неща могат да имат голямо влияние.
Новите програмисти често не обръщат достатъчно внимание на тези неща. Но добрите програмисти разработват модели, които да им помогнат да назоват променливи, и достигат до точка, в която не е нужно да мислят за това.

Повечето важни решения нямат толкова голямо значение


В процеса на изграждане на приложения ще вземате важни решения, които ще окажат влияние върху начина, по който пишете по-голямата част от кода си. Например, обикновено ще искате да използвате подход, който е сигурен. Има няколко различни инструмента, които можете да използвате, за да тествате кода си.
В рубин, например може да се наложи да прецените разликите между MiniTest и RSpec. Хората имат наистина силни мнения за тези видове решения. Но добрите разработчици мислят различно. Те ценят навика да пишат тестове и разбират, че специфичните инструменти, които използват, не са толкова важни.

Винаги използвайте правилния инструмент за заданието


Има толкова много различни библиотеки с отворен код, инструменти и рамки. Опитните програмисти знаят какво да използват за всеки проблем, с който се сблъскват. Те са готови да стопят болката да научат нещо ново, ако в крайна сметка ще им позволят да бъдат по-продуктивни.
Това им позволява да ограничат изследванията си до 2 или 3 опции, след което бързо да приложат възможно най-добрия инструмент към своя продукт, за да разберат как ще се развият в тяхната среда.

Разберете, че кодът е евтин


Трябва да сте ок с бракуването на стотици линии код, за да направите нещата по различен начин. Често единственият начин да разберем, че определен подход не работи, е да му придадем нова форма.
Много хора гледат на бракувания код като загуба на време. Но опитът, натрупан от написването на кода, всъщност трябва да се счита за „изход. Това е просто част от процеса, който довежда до резултата!

Научете се да казвате „Не знам“


Няма по-бърз начин да губите времето си като програмист, от този да откажете да признаете това, което не знаете. Добрите програмисти разбират, че собствената ви стойност не е свързана с няколко факта, които сте запаметили. „Нещата“ нямат значение.
Това, което ви прави ценни, не е това, което знаете, а по-скоро вашето придържане към упорство за нови знания. Добрите програмисти знаят, че всяка технология днес (програмен език, рамка, библиотека и т.н.) може да не бъде добра опция утре. Те мислят за програмиране на по-високо ниво.

Винаги анализирайте грешките и помнете, че те не са нещо лошо


Традиционното образование ни научи, че провалът е нещо лошо. Съобщенията за грешки често са свързани с подобно чувство за провал. Въпреки това, добрите програмисти знаят, че тези съобщения са фактически улики, които ви водят по пътя към правилното решение.

Поемайте отговорност за грешките си


Ще се случват грешки. Особено, когато работите с екип. Повечето проблеми, които произтичат от работата в екип, не са свързани с кода и включват неправилно комуникиране между членовете. Обикновено в тези ситуации има много виновници.
Добрите програмисти знаят, че100% от проблемите, с които се сблъскват, са резултат от тяхното поведение. Те не губят време, опитвайки се да прехвърлят вината върху други разработчици, процеси или околна среда.
Вместо да се притеснявате от тревогите за това, което другите хора мислят, добрите разработчици се фокусират върху това, върху което имат контрол: кода.

Търсите си обучение по програмиране, защото тайно мечтаете да станете компютърен специалист? Международна компютърна академия е точното място, където можете да научите всичко необходимо, за да сбъднете мечтата си. При нас, в рамките на 2,5-годишното обучение ще изучите няколко езика и ще можете да се гордеете със себе си!
Запишете се на безплатна консултация в Международна компютърна академия IT STEP, за да научите повече за нас!

 


Да
Не

Регистрирайте се и започнете да учите!