София, ул. Алабин №58

Как да изтрием историята на местоположенията (за Android и iOS)

Дори ако опцията „location history“ е изключена на телефона ви, Google често съхранява точното ви местоположение.
Ето някои неща, които можете да направите, за да ги изтриете и да запазите местоположението си възможно най-лично. Но трява да знаете, че няма панацея, защото свързването с интернет на което и да е устройство показва IP адрес – цифрово обозначение, което може да бъде географско картирано. Смартфоните се свързват и с клетките на мобилния оператор, така че той знае местоположението ви винаги.

За да предотвратите по-нататъшно проследяване


За всяко устройство: Изключете браузъра си и отидете на myactivity.google.com. Влезте в Google, ако още не сте го направили. В падащото меню в горния ляв ъгъл отидете на „Activity controls“. Изключете „Web and app activity“ и „Location history“. Това би трябвало да предотврати съхраняването на точни маркери за местоположение в профила ви в Google.

Google ще ви предупреди, че някои от услугите му няма да работят добре с тези настройки. По-точно, нито помощникът на Google, нито смарт високоговорителя на Google.
В iOS:
Ако използвате Google Maps, коригирайте настройките си за местоположение до „While using“ на приложението. Това ще попречи на приложението да осъществи достъп до местоположението ви, когато не е активно. Отворете Settings> Privacy> Location services и от там изберете Google Maps, за да направите корекцията.
В уеб браузъра Safari можете да използвате друга търсачка, различна от Google. Под Settings> Safari> Search engine можете да намерите други опции като Bing или DuckDuckGo. Можете да изключите местоположението си, докато сърфирате, като отворите Settings> Privacy> Location services> Safari websites и го превключете на „Never“. (Това все още няма да попречи на рекламодателите да знаят грубото ви местоположение въз основа на IP адрес на всеки уебсайт.)
Можете също така да изключите Location services извън устройството от настройките> Privacy> Location services. Както Google Maps, така и Apple Maps ще продължат да работят, но няма да знаят къде сте на картата и няма да може да ви дава указания при нужда. Респондентите при спешни случаи ще могат да ви намерят, ако възникне такава необходимост.

За Android:
В основните настройки потърсете Security and location. Превъртете надолу до Privacy и докоснете Location. Можете да го изключите за цялото устройство.
Използвайте App level permission, за да изключите достъпа до различни приложения. За разлика от iPhone,тук няма настройка „While using“.

Изтриване на последното проследяване на местоположенията


За всяко устройство: На страницата myactivity.google.com потърсете всеки запис в „details“. Ако кликнете върху него, ще се появи прозорец, който съдържа връзка, която гласи From current location. Ако кликнете върху него, ще се отворят Google Maps, които ще показват къде сте били по това време.
Можете да я изтриете, като кликнете върху иконата за навигация с трите подредени точки и след това „Delete“.
Някои елементи ще бъдат групирани като имена на теми. Трябва да ги изтриете по елемент. Можете да изтриете наведнъж елементи в периоди от време или по сервиз, но в крайна сметка ще извадите повече от маркерите за местоположение.

8 съвета как да станете наистина добър програмист

Автономните автомобили няма само да убиват работни места. Те ще ги създават!


Да
Не

Регистрирайте се и започнете да учите!