София, ул. Алабин №58

Как да намерим изгубени файлове на компютъра си

Технологиите ни позволяват да съхраняваме големи количества лични данни. Ние можем да съхраняваме данните си на нашите устройства или да изберем облачно съхранение. Поради постоянно разширяващото се съхранение на данни се случва да забравим името на даден съхранен файл. Хората понякога дори забравят, ако съхраняват определени файлове. Тук ще ви дадем няколко съвета как да възстановите файловете, които сте загубили на компютъра си:

Намиране на скоро загубени файлове


Този съвет е за случаи, когато запазвате файлове на Microsoft Word или Excel, без да гледате пътя на файла. В такива случаи нямате представа в коя папка сте запазили този файл и може да се създаде паника, ако трябва да получите достъп до този файл веднага. За да намерите този файл бързо, отворете приложението и списъка с последните файлове. В пакета MS Office ще имате достъп до последните файлове, когато отворите приложението. Или пък отидете в File (Файл), Open (Отваряне) и след това в Recent Documents (Последни документи).

Търсене в Windows по частично име на файла


Ако сте запазили файла няколко дни или няколко месеца назад и сте запомнили първите букви на името на файла, можете да отидете в Start в Windows и да въведете тези букви, след което да натиснете опцията за търсене. Вероятността да намерите файла е голяма.

Търсене само по разширение на файла

 

Този метод може да намери местоположение на файла, ако просто търсите по разширението на файла. Например, ако вашият файл е документ на MS Word, натиснете клавиша enter след натискане на „.doc“ или „.docx“ в лентата за търсене в File Explorer. В случай на Excel файл, търсете с „.xls“. По същия начин „.mp4“, „.mp3“ и т.н.

Търсене с помощта на Cortana


Един от начините да търсите е да използвате Cortana. Когато търсите документи, ако кликнете върху иконата на Cortana в лентата на задачите, и поискате списък с най-скорошните ви дейности можете да видите под „Pick up when you left off“. Тук можете да видите последните файлове.


Да
Не

Регистрирайте се и започнете да учите!