София, ул. Алабин №58

Как да научим децата си да бъдат лидери

Всички успешни хора и лидери са изключително добри в убеждаването на други хора да им вярват и да ги следват.

Но да бъдеш убедителен не означава, че трябва да манипулираш останалите. В най-добрия случай убеждаването е способността ефективно да опише ползите и логиката на една идея за постигане на съгласие и изграждането на доверие – и това означава, че всички ние трябва да бъдем по-убедителни.

И затова изкуството на убеждаване е от решаващо значение за всеки бизнес или кариера – и ето защо успелите хора са изключително добри в убеждаването на другите.

Как можете да повлияете на децата си, за да станат лидери?

Научете ги да започнат с малки “победи”

Изследванията показват, че постигането на споразумение има траен ефект.

Така че научете децата си да не се съсредоточават върху крайната цел, а да следват стъпка по стъпка целта си. Създайте основа за по-нататъшно съгласие. Не забравяйте, че тялото в движение е склонно да остане в движение и това се отнася и за главата, която кима в съгласие.

Научете ги да не се страхуват да вземат силни страни

Изследванията показват, че хората предпочитат да се чувстват добре. Ние естествено предполагаме, че доверието е равносилно на умение.

Дори и най-скептичните хора са склонни да бъдат поне частично убедени от уверен оратор. Всъщност предпочитаме съвет от сигурен източник, дори да излага обратна на нашата гледна точка. 

Учете децата си да са смели 

Научете ги да престанат да казват “мисля” или “вярвам”. Научете ги да спрат да добавят квалификации към речта си. Кажете им: “Ако смятате, че нещо ще работи, просто кажете, че това ще стане. Ако вярвате, че нещо ще работи, просто кажете, че ще работи.”

Учете децата си да стоят зад техните мнения – хората по естествен начин ще бъдат привлечени от тях.

Научете ги да коригират скоростта на речта си

В определени ситуации говорим бързо, в други, не толкова много.

Ето какво показва едно проучване:

Ако вашата аудитория вероятно няма да се съгласи, говорете по-бързо;

Ако вашата аудитория вероятно ще се съгласи, говорете по-бавно.

Защо? Когато вашата аудитория е склонна да не се съгласява с вас, говоренето по-бързо им дава по-малко време, за да опонират, а дава преднина на вас, давайки ви по-голям шанс да ги убедите.

Когато вашата аудитория е склонна да се съгласи с вас, говоренето бавно им дава време да преценят вашите аргументи и да отговорят на някои от собствените си мисли. Съчетанието на мотивите ви плюс първоначалното пристрастие на публиката означава, че те са по-склонни, поне отчасти, да бъдат убедени.

Ако публиката им е неутрална или апатична, научете ги да говорят бързо, за да не загубят вниманието на другите.

Учете ги да споделят доброто и лошото

Според професор от Университета на Илинойс Даниел О’Кийф, споделянето на противоположна гледна точка или две е по-убедително, отколкото да се придържаме единствено към своите аргументи.

Защо? Много малко идеи или предложения са идеални. Вашата аудитория знае това. Те знаят, че има и други гледни точки и потенциални резултати.

Така че учете децата си да отговарят на възраженията. Кажете им да говорят за нещата, които аудиторията им вероятно вече обмисля. Научете ги да обсъждат потенциалните негативи и да покажат как те ще намалят или преодолеят тези проблеми.

Научете децата си да говорят за другата страна на аргумента – и след това направете всичко възможно, за да покажете защо те все още са прави.

Международна компютърна академия IT STEP научава децата на всичко това в едноседмичното обучение, създадено специално за деца, наречено Бизнесландия. В него децата ще научат как да създадат свои бизнес-идеи, какви са пътищата за реализацията им и как да бъдат лидери в областта си. Можете да научите повече за Бизнесландия тук. 


Да
Не

Регистрирайте се и започнете да учите!