София, ул. Алабин №58

Как да открием всичко, което Facebook знае за нас

Освен ако не живеете в пещера, то тогава вероятно сте наясно как Facebook се намира в окото на голяма буря. Създателят на Facebook Марк Зукърбърг допусна огромна грешка и се извини за начина, по който обработва данните, принадлежащи на 50 милиона потребители.

Вълнението от последните спорове може би е безпрецедентно. #DeleteFacebook беше сред водещите световни тенденции в Twitter.

Изтриването на профила ви във Facebook обаче остава лично и субективно решение. Това, което може да се направи, е да сте по-информирани за това, което всъщност всички във Facebook знаят за вас. Ето как можете да проверите всичко, което Facebook „складира“.

Има два аспекта. Първо, информацията, която Facebook поддържа, въз основа на която ви показва тези досадни реклами. Вторият аспект са дейностите във времето – всеки споделен пост, качена снимка, изпратено съобщение, елемент, върху който сте кликнали.

За да научите за първия аспект, ето какво трябва да направите:

* Влезте във Facebook;

* Отидете в „Settings“;

* Кликнете върху рекламите;

* Тук ще намерите подраздел „Your interests“, който включва „Hobbies and activies“, „News“, които следвате, приложения, които сте изтеглили и така нататък;

* Превъртете надолу и ще видите „Your information“, където има профил за вас, който Facebook споделя с рекламодателите. Това ще включва информация, като например кога сте пътували за последно, кое устройство се използва за достъп до Facebook и т.н.

* Facebook позволява на потребителите да изтрият всяка информация, която смятат за неподходяща или неправилна, но не разкрива дали тя премахва тази информация от потребителския ви профил.

Въпреки че това е вашата информация във Facebook профил, споделен с рекламодатели, вторият аспект е, че Facebook знае за вас още. Facebook има опция да позволи на потребителите да изтеглят всички данни, които има за вас еднократно.

* Отворете „Settings“;

* Кликнете върху „Download a copy of your Facebook data“;

* Въведете паролата си

След това ще получите имейл от Facebook, в който се казва, че вашият архив е готов за изтегляне. Когато дойде в електронната поща, кликнете върху връзката и след това върху бутона „Download“. Цялата информация ще бъде във формат .ZIP. Тези ZIP файлове може да са трудни за достъп, но можете да кликнете два пъти върху файла index.htm, за да получите достъп до цялата информация заедно.

Ще намерите различни секции като снимки, видеоклипове, приятели, съобщения, реклами и други – почти всичко, което някога сте правили или писали във Facebook.

Така че, ако след като видите, че Facebook в общи линии знае почти всичко за вас, има две опции – да се разтревожите или да останете напълно безразлични. Ако сте в първата категория, се присъединете към движението #DeleteFacebook. Но ако сте в безразличната категория, продължете да харесвате, споделяте и публикувате.

Заинтересуван си от технологии? Международна компютърна академия IT STEP предлага обучения в IT сферата в три направления:

Разработване на софтуер;

Компютърна графика и дизайн;

Мрежови технологии и киберсигурност.

Можете да се запишете за безплатна консултация, като цъкнете на избраното направление.


Да
Не

Регистрирайте се и започнете да учите!