София, ул. Алабин №58

Как да проверим и анализираме мястото в нашия HDD

Използваме нашите компютри (или по-конкретно техните твърди дискове) за съхранение на разнообразна гама от цифрово съдържание. От важни документи, свързани с работата, до ценните снимки от нашата почивка и цялата ни колекция от медии (аудио и видео) – всичко се съхранява в твърдия диск на нашите компютри.

Благодарение на бързия напредък в технологиите, персоналните компютри (и операционните системи, които работят върху тях) са станали достатъчно умни, за да организират автоматично безбройните запазени файлове. Освен това с всеки изминал ден твърдите дискове стават по-големи и по този начин могат да съхраняват повече информация от всякога. Но какво ще стане, ако имаме нужда да проверим точно колко място се заема от различни файлове и папки на нашия компютър?

Не се безпокойте, тъй като има доста налични софтуерни приложения, които предоставят подробен анализ на различните видове файлове, съхранявани на твърдия диск и на мястото, което те заемат. В тази публикация ще обсъдим две такива приложения – WinDirStat и Disk Analyzer Pro, и накратко ще очертаем спецификата им на работа и къде биха могли да ви бъдат полезни.

 

WinDirStat

Едно просто и лесно приложение е WinDirStat, което може да сканира целия твърд диск или само някои отделни дялове за анализ на използването на диска. След като сканирането приключи, приложението показва сканираните места в йерархична структура. Процентът на дисковото пространство, заемано от файловете, също се показва.

По същество той показва пространството на твърдия диск, изразходвано от различни типове файлове (сегрегирани въз основа на разширения) под формата на цветни правоъгълници. Размерът на всеки оцветен правоъгълник е относим към това колко пространство е файлът, с който е свързан.

Интересна особеност на WinDirStat е, че позволява на потребителите да изпълняват разширени операции върху файлове директно от приложението. Потребителите могат да кликват с десния бутон на мишката върху файловете, за да имат лесен достъп до контекстното меню и т.н. Възможно е дори директно да изтриете файлове от WinDirStat. Приложението е напълно безплатно за използване.

За тези, които търсят по-модерно приложение, което може да осигури изчерпателен анализ на потреблението на твърдия диск на компютъра, Disk Analyzer Pro е идеалното решение. Приложението може да идентифицира големи файлове и папки, както и да изтрие стари файлове, които не са били използвани дълго, за да се освободи пространство на диска.

Disk Analyzer Pro генерира подробни отчети за потреблението на пространство, групира файлове въз основа на характеристики като размер на файловете, вид и дата на създаване. Можете също така да зададете персонализирани думи за търсене, за да получите по-ефективни резултати от търсенето.

Disk Analyzer Pro създава списък с най-големите и най-старите неизползвани файлове на компютъра. Потребителите могат да виждат подробен отчет за дублиращи се файлове, да добавят нежелани файлове към архиви с ZIP файлове, да генерират отчети за собствеността на файлове и дори да проверяват използването на дисково пространство на мрежови устройства. Освен това, Disk Analyzer Pro прави възможно пускането на команди за персонализирано търсене с филтри, създаването на персонализирани отчети за типа файлове и експортирането им в различни формати като HTML, CSV и HTML. Повечето от функциите обаче са налице в платеното издание за професионалисти.

Свързани публикации: Как да проверим процесора и RAM-та на своя компютър

Прости правила, с които да удължите живота на вашия HDD/SSD


Да
Не

Регистрирайте се и започнете да учите!