София, ул. Алабин №58

Как да разберете дали някой използва вашия Wi-fi

Днес всеки има достъп до интернет в джоба си, а какво остава за огромния брой домове, офиси и обществени места. С разрастването на броя на Wi-Fi рутерите през годините е много възможно някой друг да използва вашата Wi-Fi връзка, ако не е правилно защитена. Тук ви казваме как да откриетеще ви опътим как да разберете дали някой се е „прикачил“към вашата Wi-Fi връзка, т.е. да го използва без разрешение и стъпките, които трябва да предприемете, за да премахнете този проблем.

Бавна интернет връзка


Скоростта на интернет е спаднала драстично през последните няколко дни? Има различни причини за бавна връзка, като проблеми със сървъри, стени и обекти, които пречат на мрежата, но доста възможно е някой да се е включил връзката ви и да я използва.

Разпознаване на нарушителя чрез списъка на свързаните устройства


Всяко устройство, което е свързано или ще бъде свързано към вашата частна мрежа, е с уникален IP и MAC адрес (може да има случайно име като „ABC’s PC“, както е посочено от собственика) и може да се види в списъка на свързаните устройства ) през настройките на рутера. Така че, ако откриете някакво произволно име в мрежата си, което не разпознавате – това, най-вероятно, е нарушителят! Дори и да не виждате име, все още можете да разберете кой е нарушителят, като проверите броя на свързаните устройства и откриете този, който не разпознавате.
Ето няколко начина за защита на вашата Wi-Fi мрежа:

Настройване на дълга и сложна парола за WPA2


WPA2 е протокол за шифроване и представлява Wi-Fi Protected Access. WPA2 е по-нова и по-сигурна от по-старите протоколи като WPA, WEP и т.н. Като потребител просто трябва да настроите WPA2 сигурност на Wi-Fi рутера и да го защитите със силна парола. Излишно е да казваме, че трябва да измислите нещо дълго и сложно, което да е трудно за „разбиване“.

Промяна на информацията за влизане в рутера


Повечето рутери се предлагат с тези два IP адреса: 192.168.1.1 или 192.168.2.1 и те могат да бъдат достъпни от всеки браузър. Повечето производители използват думи като „root“ и „admin“ като потребителско име и парола и след като сте влезли в системата, имате достъп до настройките на рутера. Тъй като влизането в системата е много лесно, като се има предвид, че паролата е толкова лесна, всеки може да влезе в настройките на вашия рутер. За да предотвратите това, променете информацията за влизане в рутера от нещо различно от „admin“.

Скриване на SSID на рутера


По-ефективен начин за защита на мрежата е скриването на SSID на маршрутизатора. Това гарантира, че тя не се показва само като свързваща мрежа и ще трябва да въведете адреса ръчно.
Използване на софтуер за интернет мониторинг
Има софтуер като AirSnare, който ще ви предупреди, когато в мрежата ви бъде открито неизвестно устройство.

Huawei пуска свой собствен smart говорител

Samsung и LG пускай 8K телевизори


Да
Не

Регистрирайте се и започнете да учите!