София, ул. Алабин №58

Как да спрем Google да запазва история на локациите

Смятате, че сте спрели Google да съхранява информация за физическото ви местонахождение? Може би трябва да помислите отново.
Противно на всеобщото схващане, поставянето на пауза в „Location history“ в профил в Google всъщност не спира гиганта да запазва данни за хронология на местоположението.
Google прави много лесно поставянето на пауза на историята на местоположенията си, което не съхранява информация за това къде сте. Ако поставите на пауза историята на местоположенията, Google казва, че „The places you go are not stored“.
Това съобщение обаче е подвеждащо.
Освен ако изключите и проследяването на „web and app activity“, Google пак ще съхранява точни данни за местоположението, маркирани с време.
Например, дори след като спрете историята на местоположенията си, Google все още регистрира информация за географската ширина и дължина, когато търсите нещо:

Дори ако даден потребител изключи своята история на местоположението, информацията, съхранена чрез тези маркери за местоположение, все още може да очертае ясна картина за физическото му местонахождение.

Как още ни проследява Google?


Докато историята на местоположенията на Google е изключена по подразбиране, проследяването на активността в мрежата и приложенията е включена по подразбиране. Без да проверяваме страницата „my activity“, потребителят може никога да не знае, че приложенията и уебсайтовете на Google съхраняват информацията за местоположението.
За да изтриете със задна дата всички запазени данни за местоположението, ще трябва или да изтриете всеки отделен елемент, който включва маркер за местоположение, или да изтриете цялата си история.
На въпроса защо Google не прави по-ясно, че прекъсването на историята на местоположенията не спира съхраняването на информацията за местоположението, компанията изпрати декларация, в която посочва, че в съобщение до потребителите, че „някои данни за местоположението могат да бъдат запазени като част от вашата дейност в други услуги на Google, като „Google Maps“.
Това съобщение обаче не дава никакви указания как да изключите това допълнително логване на местоположението, което изглежда като очевиден надзор на неприкосновеността на личния живот.

Защо го прави?


Google използва историята на местоположенията, за да позволи на рекламодателите да проследяват дали рекламите им карат хора до магазините си и да оставят рекламодателите да насочват рекламите към хора в тесни географски райони. Тя също така дава сила на функциите на Maps като „Popular hours“, които могат да кажат на потребителите колко зает е ресторант или магазин в даден момент.
Изключването на местоположението и проследяването на активността в мрежата и приложенията ще направят услугите като Мaps и интелигентният асистент на Google по-малко персонализирани, но за поверителността на неприкосновеността на личния живот може да си струва намаленото удобство.

Начинът да спрете проследяването… донякъде.


За да изключите историята на местоположенията и на ниво устройство, отидете в „Settings“ на телефона си и потърсете категории „Privacy“ и „Location services“.
Дори ако го направите, няма да излезете напълно от картата: Всеки телефон, свързан към клетъчна мрежа или Wi-Fi, ще предава общото ви местоположение на вашия оператор.

 


Да
Не

Регистрирайте се и започнете да учите!