София, ул. Алабин №58

Как да създадем сигурни пароли в интернет?

Колко е сигурен вашият имейл? Всички знаем, че некриптираните имейли могат да бъдат четени свободно, но едно от най-опасните неща все още е, че хакери могат да проникнат в акаунта ви.

Вашата най-добра защита срещу хакери е силната парола. Но как да измислите парола, която е трудна за разбиване и едновременно с това е лесна за запомняне, дълга, и в същото време бърза за писане?

Ето една стратегия за сигурни имейл пароли, която превръща проста дума в сложна парола и я адаптира към индивидуалната услуга за електронна поща.

Изберете изречение, което лесно можете да си спомните.

Това може да е обобщение на важно събитие, описание на любимото ви място или първото трудно изречение/дума, която научихте на нов език.

Комбинирайте сегменти от думи

Уверете се, че паролата с дължина най-малко 8 знака. Стремете се за 10 или повече знака. Дължината на паролата ви е може би най-важната стъпка за сигурност.

Комбинирайте термини и думи, подобни на създаването на нови думи от две съществуващи такива. Уверете се, че резултатът е лесен за запомняне и има хубав ритъм.

Изберете си главни букви

Изберете „думите“, които съдържат основното послание на изречението ви, и ги изписвайте с главна буква.

Въведете две или повече номера, точки или други специални знаци

Потърсете места, където пунктуацията има смисъл в подредбата, за предпочитане някъде по средата.

Разбира се, превърнете буквите (в оригиналната си фраза) в цифри. Ако думите са на английски, можете също така да замените „for“ с „4“ и да потърсите други изрази, които лесно се превръщат в числа.

Някои имейл услуги може да не позволяват допълнителни символи. Уверете се, че имате готова парола за случая, без използването на специални знаци.

Киберсигурността е от особено значение днес. Затова компютърна академия IT STEP предлага специализирано обучение по Мрежови технологии и киберсигурност. След обучението можете да станете важна брънка в сферата на киберсигурността.  

Запишете се за безплатна консултация, за да научите повече!


Да
Не

Регистрирайте се и започнете да учите!