София, ул. Алабин №58

Как да създаваме самоунищножаващи се имейли в Gmail

Google неотдавна преработи своята имейл услуга и подобри своя Gmail, за да включи няколко нови функции, да повиши поверителността и да предложи по-голям контрол на своите потребители. Една от най-дискутираните функции, които Google добави, е новият „Confidential mode“ (поверителен режим). Въпреки че има за цел да предложи поверителност в електронната поща, конфиденциалният режим е критикуван от експертите. Ще поговорим за това по-късно, но първо нека разберем какво може да направи този нов режим и как да го използваме, за да изпращаме имейли с дата на изтичане, така че съобщението автоматично да се саморазрушава, когато е нужно и не се използва.

Какво представлява „Конфиденциалният режим“?

За тези, които все още не знаят, Gmail има съвсем нов интерфейс. Имайте предвид, че този режим е налице само за desktop версиите, а не в приложението за Android или iOS. С поверителния режим можете да защитите имейли, като зададете парола, без да давате възможност за препращане, и да настроите дата на изтичане (след което имейлът ще бъде автоматично изтрит). Освен това получателите на „поверителна поща“ няма да могат да изтеглят, копират/вмъкват, препращат или отпечатват физическо копие на имейла. Въпреки това, получателите ще могат да правят screenshot.

По подразбиране потребителите са в класическия изглед в Gmail. За да имате достъп до поверителния режим заедно с други нови функции, ще трябва да преминете към новия интерфейс на Gmail. За да направите това, кликнете върху иконата „Settings“ (тази с изображение на зъбно колело в горния десен ъгъл) и след това кликнете върху „Try new Gmail“. Зареждането на новия интерфейс ще отнеме известно време. Имайте предвид, че винаги можете да се върнете към класическия изглед, като следвате същата стъпка.

Как да изпратите имейл в „Поверителен режим“?

След като сте в новия интерфейс на Gmail в браузъра си, изпълнете следните стъпки:

* Щракнете върху Compose.

* В долния десен ъгъл на прозореца кликнете върху „Turn on confidencial mode“, като кликнете върху иконата на часовника в последния ред до иконите „Sent“ и „Attachment“. (Ако вече сте включили поверителния режим, отидете в долната част на имейла и след това кликнете върху Edit, за да направите промени за конкретна поща.)

* Задайте дата на изтичане и парола за имейл – след изтичането на зададеното време, имейлът ще се самоунищожи. Обърнете внимание, че получателите също не могат да изтеглят прикачени файлове.

* Задайте парола: Ако изберете „No SMS passcode“, получателите, които използват приложението Gmail, ще могат да го отворят директно. Получателите, които не използват Gmail, ще получат по имейл парола. Ако изберете „SMS passcode“, получателите ще получат парола чрез текстово съобщение. Уверете се, че сте въвели телефонния номер на получателя, а не вашия. Кликнете върху „Save“.

Как може да се злоупотребява и какво да се прави, ако някой ви злоупотреби с този режим?

Експертите смятат, че с поверителния режим може да бъде злоупотребявано, за да бъдат изпращани тормозещи имейли, които автоматично се изтриват. Това означава, че зложелателите могат да се чувстват сигурни, че пощата ще бъде автоматично изтрита, без да има доказателства. За щастие, в поверителния режим данните за времето, субекта и изпращача се записват във входящата поща на получателя и остават там (освен ако не са изтрити), докато съдържанието на имейла изтече.

Така че, ако имате нужда от събиране на доказателства срещу зложелател, можете да запазите тези подробности и да направите screenshot на съдържанието на пощата. Разбира се, имате възможност и да блокирате изпращач в Gmail.

Вашият Gmail account е хакнат? Ето как да възстановите акаунта си

Как да активирате двете нови функции в Gmail


Да
Не

Регистрирайте се и започнете да учите!