София, ул. Алабин №58

Как най-лесно се учи програмен език?

Ученето обикновено изисква много труд, но ако подходим „хитро“ към него и имаме специална стратегия за това какъв подход да използваме, със сигурност бихме се улеснили неимоверно.

Подобна е историята и с програмирането. То до голяма степен изисква научаване на много теория и следователно нейното практическо прилагане.

 

Има ли обаче хитрини, с които можем да oлекотим учебния процес?

Интернет предоставя огромно количество информация под формата на статии, книги, презентации, видеоматериали и т.н. Те обаче невинаги са добре систематизирани и бихме се объркали в случай, че не стартираме от самото начало, където са положени фундаментите на езика.

Най-добрият възможен вариант би бил да се обучавате при професионалисти. Те биха Ви обяснили всичко от самото начало и биха отговорили на всичките Ви въпроси. Освен това практическата част ще бъде много по-лесна за усвояване, защото ще има кой да съблюдава дали грешите – нещо, което при самообучение не бихте могли да знаете.

 

Учете на интервали с почивки на всеки час и разделяйте материала на малки части

Една от най-големите грешки, които хората, искащи да научат програмиране, допускат, е че искат да научат възможно най-много за най-кратък период. Абсолютно грешно! Информацията, която трябва да влезе в главата Ви при научаване на програмен език, е чудовищна и изисква време и търпение. Никой не е успял да научи Java, C, или C++ за месец.

Затова важно е материалът да бъде разделян на малки порции, като така максимално добре ще абсорбирате информацията.

 

Учете в малки групи

Когато не сте сами в дадено начинание, винаги е по-лесно. Хубаво е да изграждате приятелства, а ако хората са свързани с Вашите цели, това е страхотно!

Предимство на груповите обучения е елементът на състезание в тях, който непрекъснато ни държи мотивирани. Някой в групата напредва, справяйки се наистина добре, и тогава подсъзнателно (или не) си мислим „Защо той може да се справя, а аз да не мога?“ – въпросът, разбира се, е риторичен и би означавал „И аз го мога!“. За тази мотивация говорим.

 

Не се отказвайте

Най-важното условие за завършване на даден процес, разбира се, е да не се отказвате. Не забравяйте, че големи цели се постигат с малки крачки и процесът на научаване е постепенен и последователен.

 

Международна компютърна академия IT STEP организира специализирани обучения в малки групи и с гъвкав график. Направете първата крачка с нашия курс по разработване на софтуер.

 

Свързани публикации

Защо да изберем C#?

Защо да станем Java програмист?


Да
Не

Регистрирайте се и започнете да учите!