София, ул. Алабин №58

Как Netflix промени изцяло глобалната медийна индустрия

Медийната индустрия е побесняла.

AT&T купува Time Warner за 85 млрд. долара, семейство Мърдок продаде по-голямата част от своята империя 20-th century FOX на Дисни, Discovery приключи придобиването на 14,6 милиарда долара за Scripps Networks през март, а Lionsgate приключи закупуването на Starz за 4.4 млрд. долара през декември. Това е само една малка част от промените.
През последните две години имаше драстична промяна в наследническите мениджъри на медийни компании. Техните главни изпълнителни директори няма да го кажат публично, но го казват в лично отношение: Пакетната платена телевизия в продължение на десетилетия, умира.
Има много виновни. Конкуренция на мобилни устройства. Видео игри. Дори интернет като цяло.
Но директорите на повечето традиционни медийни компании са съгласни, че Netflix, ако не е пряко отговорен, поне държи убийственото оръжие. 21-годишната компания, която някога е била най-известна с убийството на DVD, обгръща целия си бизнес около идеята, че стрийминг видеото, доставено по интернет, ще замени конвенционалната телевизия.

Потребителите изглежда са съгласни. Netflix спечели 92 милиона клиенти през последните пет години, докато броят на хората, които плащат за кабелна телевизия намалява година след година. Тази динамика убеди инвеститорите да повярват в високорисковия бизнес модел на Netflix за негативен паричен поток, за да изпревари традиционните медийни компании за съдържание. 

И колкото повече печелят Netflix, толкова по-добре за инвеститорите му.
Успехът на Netflix на пазара е причината да видим „най-голямото пренареждане на шахматната дъска в медийната индустрия в историята“, според медийния анализатор на BTIG Rich Greenfield.
Но проследяването на мащаба не е отговорът за всяка медийна компания, смята Дейв Уелс от финансовия директор на Netflix.
„Не всеки ще стане голям“, каза Уелс в интервю. „Стратегическият въпрос е:“ Какъв тип бизнес искам да бъда през следващите пет или десет години? „
Така че медийните гиганти сега започват да мислят как да победят Netflix. Comcast, която е собственик на CNBC, е имала предварителни разговори с AT & T, за да стартира най-високото цифрово стрийминг услуга със съдържание на NBCUniversal и Warner Bros., според хора, запознати с въпроса. Discovery също размишлява върху собствената си услуга OTT, потенциално с глобална технологична компания, казаха други източници. Дисни ще дебютира услугата си за стрийминг през следващата година.

Децата, променили малкия бизнес завинаги

Лого-дизайн трикове за професионалисти (част 1)


Да
Не

Регистрирайте се и започнете да учите!