София, ул. Алабин №58

Как премина събитието „Как да мотивираш своя екип: съвети за тиймлидери“

Вчера се проведе безплатното събитие на Международна компютърна академия IT STEP, което имаше за цел да даде адекватни съвети на присъстващите за начините, по които можем да мотивираме своя екип.

Лектор на събитието беше Андрей Николов – изпълнителният директор на Академията, който сподели своя личен опит като глава на целия екип на IT STEP България.

Андрей започна събитието с личното си представяне, а след това се обърна към всеки от присъстващите с подканата за представяне с няколко думи и личен въпрос към самия него.

Всеки има нещо, което го мотивира лично и професионално. Затова Андрей успя да раздели хората в екипите на типове, така че да освети най-важното, което води всеки един от нас – мотивацията.

Според Андрей, за да разберете по-добре мотивацията на служителите, клиентите и заинтересованите страни, вие първо трябва да бъдете в състояние да характеризирате всеки един от тях в 3 типа. Като бивш HR специалист, Андрей е и добър психолог, затова определи типовете така:

  • Постигащият;
  • Влиятелният;
  • Партньорът.

Всеки от тези три типа хора има своите специфични характеристики, нужди, силни страни и лични борби. Характеристиките, които определят някого в работната среда, се оформят от културния опит на всеки индивид. Теорията обаче не се отразява напълно в практиката. Много рядко е някой да бъде „чист“ тип. Обикновено те са преобладаващи в един от типовете и могат да имат някоя от характеристиките на другите типове.

Постигащият


Първият тип е „постигащият“. Това е човек, който иска да постигне цели, да разреши проблеми, да има добри резултати, да успее и да направи нещата възможно най-добре. Този тип хора са добре организирани, иновативни, добри плановици, но в същото време се борят, да оценяват взаимоотношенията и екипа и да изчисляват риска. В най-добрия случай те биха могли да покажат способност за поведение и в най-лошия случай те биха могли да покажат диктаторско поведение. Най-добрите типове задания, които можете да им дадете, са тези с конкретни цели за постигане на резултати, които осигуряват нови предизвикателства и обикновено са подходящи за висши ръководни кадри в големи организации.

Андрей описа доста живо този тип и каза, че ключът към неговата мотивация са заданията, одобрението и постиженията.

Влиятелният


Това е влиятелният човек, който основно мисли за влияние, статус и овластяване на другите. Те са добри стратези и работят по-добре в йерархията. Те обаче имат някои трудности, които доминират, аргументират и заплашват. Добра задача за тях предлага възможността да използват влиянието и способността да споделят експертиза. Те не се препоръчват за директно обслужване на клиентите.

Партньорът


Партньорът е човек, който мисли за междуличностните отношения, чувствата си и чувствата на своите колеги. Те са добър барометър на климата в офиса, добри слушатели и убеждения. Те обаче се борят да се справят с конфликти и изпитват трудности да бъдат обективни. За тях добра задача са екип или дейности за изграждане на отношения. Обикновено те не са мениджъри.

Как премина срещата HR in IT в IT STEP
Сгъваемите дисплеи са вече тук, но все още са далеч от очакванията


Да
Не

Регистрирайте се и започнете да учите!