София, ул. Алабин №58

Как премина срещата „Как да правим пари от дизайн?“

Автор: Наталия Иванова

Събитието, организирано от Международна компютърна академия IT STEP, озаглавено „Как да изкарваме пари от дизайн?“ събра повече от 40 души-ентусиасти, които тепърва навлизат в бранша и искат да разберат какви са възможностите за генериране на печалба от дизайн и как биха могли да го превърнат в свободна професия.

Срещата бе водена от изпълнителния директор на IT STEP България – Андрей Николов, който в продължение на около час даваше на гостите практически съвети от всякакво естество, свързани с графичния дизайн.

 

Първото нещо, което трябва да направите, за да започнете да изкарвате пари от дизайн, е да оценявате своя труд. Вие трябва да имате представа колко струва той и да изисквате точно тази цена от своите клиенти. Никога не допускайте грешката да питате своя клиент с какъв бюджет разполага – това мигновено би оставило усещането у него, че искате да му вземете всички пари.

Второто, върху което Андрей се спря, засягаше въпроса за какво плаща клиентът – за процеса на създаване на продукта или за резултата. Разбира се, клиентът заплаща процеса и примерът беше доста удачен.

Вариант 1: Отивате на лекар и му казвате, че Ви боли гърбът. Той Ви „почуква“ по гърба и болката мигновено отшумява, след което Ви казва, че му дължите 100 лв. У Вас, разбира се, се заражда усещането, че сте измамен.

Вариант 2: Отивате на лекар и отново му казвате, че Ви боли гърбът. Той изслушва оплакванията Ви търпеливо, след което Ви казва какво трябва да правите, какви лекарства да взимате и да се върнете при него след 2 месеца. Виждате, че след тях има подобрение и след 2 месеца Ви е минало. Виждате, че това е бил дълъг процес, който си струва парите.

Същото е и с графичния дизайн. Трябва непрекъснато да държите своя клиент в течение с процеса на работа. Така той ще вижда, че Вие работите и това ще изгради доверие у него.

Печеленето на доверието на клиента е едно от най-важните неща в работния процес. Трябва да знаете, че изграждането на такова у един клиент е връзка със следващ такъв и това е добър гарант за редовна работа, в която постиженията Ви се предават от уста на уста.

Как става това? Като се възползвате от слабостите на „противника“.

В повечето случай клиентът няма ясна представа какво точно иска, за това Вие трябва да се опитвате да „отгатвате“. Тук е моментът, в който трябва да спечелите неговото доверие. Разбира се, начинът не е да му кажете сумата за изготвянето на неговия проект и да му дадете готов вариант след ден, а да се опитате да се доближите максимално до неговите идеи с въпроси от типа:

Как се казва бизнесът;

Върху какво се фокусира бизнесът;

Кога е създаден (има ли история, стояща зад създаването му);

Към какъв тип клиент е насочен;

Къде се намира;

Дали се е насочил към концепция и цвят и т.н.

По този начин със сигурност ще започнете процес по укрепване на връзката с клиента и от друга страна това ще помогне да свършите своята работа много по-лесно.

Едно от най-трудните неща на свободната практика е намирането на клиенти. Друг задължителен начин за гарантиране на редовна работа е като популяризирате портфолиото си в сайт за дизайнери на свободна практика, където можете да покажете таланта си и да се свържете с клиенти, които са подходящи за Вас. В случай, че нямате портфолио, трябва да си създадете.

 

Как да си създадем портфолио

Портфолиото е Вашата визитна картичка и е един от начините, с които ще печелите клиенти занапред. В него трябва да изложите най-добрите си проекти, в които покривате високи нива на професионализъм.

Какво да правим, ако все още нямаме проекти зад гърба си, но искаме да работим с клиенти и да покажем своя опит?

 

Измислете си работа

Например, ако специализирате в лого дизайн, то си измислете обект, който няма свое и го представете по начина, по който Вие го виждате идеално. Тук не трябва да се съобразявате с никого и вие сте единственият, който може да критикува.

Вариант е и да подобрите съществуващо такова. Mc Donald‘s, Subway, Coca-Cola – зависи от идеите Ви. Целта е да разгърнете широкия си творчески хоризонт и неговото реализиране на клиента.

 

Ако искате да разбере повече за курсовете ни по компютърна графика и дизайн, моля, запишете се за безплатна консултация в Международна компютърна академия IT STEP.


Да
Не

Регистрирайте се и започнете да учите!