София, ул. Алабин №58

Какви са рисковете пред Bitcoin

Разбирането на рисковете, които съпътстват Bitcoin, ще помогне на потребителите да вземат по-добри решения при използване на мрежата.

Освен сигурността и неприкосновеността на вашите спестявания има и други притеснения относно стабилността и сигурността на Bitcoin, които заслужават нашето внимание. Тези рискове са ендемични за дизайна на Bitcoin и неговата крехка екосистема и те често са извън нашия контрол.

Разбирането на тези рискове ни помага да разберем Bitcoin и да вземаме по-добри решения за това, доколко можем да се доверим на мрежата.

Поддръжниците му рекламират Bitcoin като децентрализирана мрежа, която не може да бъде контролирана от никого. Действително, експериментът с криптираща валута, който сега се оценява на повече от 300 милиарда щатски долара, е почти невъзможно да се затвори – дори потребителите му не знаят как да го изключат.

Някои очевидни неща можеха да спрат Bitcoin, разбира се. Но те често предизвикват повече усложнения и самите те са много сложни.

Какво може да направи Bitcoin безполезна криптовалута?

Спиране на интернет

Освен високата степен на сътрудничество, която ще изисква от частните субекти и правителствата, ние не знаем как да изключваме интернет. Мрежата отчасти е предназначена да продължи да действа дори и след ядрена атака, и няма превключвател за цялостно спиране. Самият интернет също е силно устойчив на атаки, а информацията ще се простира навсякъде.

Дори и значителни части от интернет да са били изключени или повредени, изискванията на Bitcoin за честотна лента (понастоящем 1 MB на десет минути на минимум) може да са достатъчно малки, за да бъдат успешно излъчвани по радиовълни или телефонна система.

На всичко отгоре, някой би ли искал да спре интернет? Той има много други приложения. Икономическите щети от изключването на интернет биха били гигантски и най-вероятно биха стрували животи. Буквално.

Празни биткойн блокове

Единственият гарантиран начин да направите Bitcoin безполезен е да участвате в мрежата и да го разрушите отвътре.

Част от анархистката природа на Bitcoin е, че всеки може да участва в системата анонимно, стига да отговаря на правилата, изложени в софтуера Bitcoin. Например, правило не гласи, че блоковете трябва да бъдат запълнени с транзакции, за да бъдат валидни, така че теоритично всеки миньор може да създава празни блокове.

Ако всички блокове бяха празни, никой не би могъл да сключи сделка с Bitcoin и не би могъл да изпраща пари, което прави валутата безполезна.

4 причини да изберем разработване на приложения за Android

Професии, свързани с графичния дизайн

 


Да
Не

Регистрирайте се и започнете да учите!