София, ул. Алабин №58

Какво е Python и къде намира приложение

What is Python?

Какво е Python?

Python е език за програмиране с общо предназначение, създаден в края на 80-те години. Той бива използван от хиляди хора за извършване на тестове от микрочипове в Intel, за подобряване на Instagram, за изграждане на видеоигри с библиотеката PyGame и др. Освен това много прилича на английския език, защото използва думи като „не“ и „в“ и не звучи така, сякаш говориш някакъв тайнствен език, когато го четеш. Това също е подпомогнато от много строгите правила на пунктуацията на Python, което означава, че нямате къдрави скоби ({}) в целия си код.

Разработчиците могат да четат и превеждат Python кода много по-лесно от другите езици. На свой ред това намалява разходите за поддръжка и развитие на програмата, защото позволява на екипите да работят съвместно без значителни бариери за езика и опита.

 

Къде се използва Python?

Когато трябва да създaдете уеб приложение, да автоматизирате малка задача, да намерите най-често срещаните цветове в изображение – можете да използвате програмния език Python. По принцип, когато трябва да кодирате нещо и езикът няма значение, използвайте Python. Нещо повече, той бива предпочитан в сферата на информационната сигурност.

 

Защо Python е предпочитан от програмистите?

Често програмистите се влюбват в Python поради повишената производителност, която предлага. Тъй като няма компилиране, цикълът за редактиране, тест и отстраняване на грешки е невероятно бърз. Дебъгване на програмите на Python е лесно: грешка или лошо въвеждане никога няма да причини повреда на сегментацията. Вместо това, когато бъде открита грешка, той повдига изключение.

Дебъгърът на ниво източник позволява проверка на локални и глобални променливи, оценка на произволни изрази, задаване на точки на прекъсване, преминаване през кода по ред наведнъж и т.н. Дебъгърът е написан в самия Python, свидетелстващ за интроспективната сила на Python. От друга страна, често най-бързият начин за отстраняване на грешки в дадена програма е да добавите няколко кода към източника: бързият цикъл на редактиране-тест-отстраняване прави този прост подход много ефективен.

 

Философията на Python

Основната философия на езика е обобщена в документа Дзен на Питон (PEP 20), който включва афоризми като:

  •  Красив е по-добре от грозен;
  •  Простата е по-добра от сложността;
  •  Четливостта си заслужава.

Програмният език Python си печели все повече и повече популярност. Към 2003-та година той е бил класиран в топ 10 на най-популярните езици за програмиране според TIOBE Programming Community Index. Само 12 години по-късно той влиза в топ 5. Освен това практиката доказва, че скриптовите езици са по-продуктивни и леснодостъпни.

Търсите обучение по Python? Ние можем да Ви го дадем!


Да
Не

Регистрирайте се и започнете да учите!