София, ул. Алабин №58

Какво трябва да знаем за литиево-йонните батерии на нашите устройства?

 

Акумулаторните батерии, използвани от днешните смартфони, таблети, лаптопи и други устройства, използват литиево-йонна технология. Както вероятно се досещате, те съдържат … литиеви йони.
Тези електрони всъщност доставят енергията за вашите устройства като смартфон, таблет, лаптоп и т.н.
С течение на годините учените са променили формулата на химическия микс в литиево-йонните батерии, за да ги направят максимално издържливи, оптимизирайки процеса на зареждане и тяхната работа. Независимо от тенденцията, литиево-йонните батерии все още имат установен живот. Защо?
Цикълът на зареждане, разреждане и презареждане на батерията може да се повтаря ограничен брой пъти. Поради естеството на химичните реакции, протичащи с помощта на анода и катода, се образуват тънки слоеве от изолационни атоми, които възпрепятстват ефективността на електродите. По тази причина повечето батерии издържат две или три години, така че ако сте забелязали спад на живота на батерията на стар смартфон или лаптоп, можете да обвинявате атомното натрупване.


Зареждане и презареждане
Има ли начин да направите така, че вашата литиево-йонна батерия да издържа възможно най-дълго? Възможно е да сте чули погрешното схващане, че трябва да направите пълно зареждане и разреждане, когато устройството ви е съвсем ново, но това няма значение за съвременните батерии. Най-важното е как да зареждате телефона или лаптопа си по време на експлоатация.
Ако искате да запазите батерията на лаптопа или смартфона си за по-дълъг период от време, трябва да оставите устройството си заредено около 50%, както препоръчват от Apple и други големи компании.
Вашето устройсто може да притежава специални инструкции за неговата батерия, така че прочетете внимателно за всякакви други допълнителни указания, отнасящи се до нея.
Малките разреждания и презареждания са по-добри от пълните, тъй като те натоварват батерията по-малко, което удължава нейния живот. Когато батерията ви се разрежда се препоръчва да я оставяте само на 50 процента, преди да я заредите отново. Освен това, трябва да избягвате да я зареждате до 100%.
Не е проблем за безопасността да зареждате устройството докрай: литиево-йонните батерии имат вградена защита, предназначена да ги предпази от експлозия, ако се заредят, докато са с максимална мощност. Но в дългосрочен план електрониката ще остарява по-бързо, ако е постоянно включена, докато е заредена до 100%.
Няма нищо опасно от оставянето на телефона ви на зарядно цяла нощ, т.к. модерните телефони и лаптопи включват механизми за намаляване на напрежението на батерията, ако устройството ви е включено в мрежата. За щастие за потребителите, всяка година се правят малки подобрения на технологията, така че всеки път, когато настроите своя смартфон, получавате литиево-йонна батерия, която трябва да издържа повече между зарежданията и да живее по-дълго.


Съхранение и обща грижа
Нещо друго, което литиево-йонните батерии не харесват, са екстремните температури. Когато е възможно, трябва да избягвате оставянето на телефони и лаптопи на пряка слънчева светлина, в горещи коли или в студени помещения, защото тези температурни крайности ще съкратят живота на батерията.
Като допълнителна предпазна мярка, трябва също да се уверите, че използвате официалното зарядно устройство, което е придружено от телефона или таблета ви, или трябва да инвестирате в точния негов заместител. Това ще гарантира, че зарядното устройство е безопасно за използване и се зарежда възможно най-ефективно.

Харесвате технологии? Вашата работа свързана ли е с тях? Международна компютърна академия IT STEP предлага преквалификация за всички вас, които са готови да предприемат промени в своя живот. С помощта на нашите три направления по разработване на софтуер, компютърна графика и дизайн и мрежови технологии и киберсигурност, мечтите могат да бъдат сбъднати!


Да
Не

Регистрирайте се и започнете да учите!