София, ул. Алабин №58

Кариерата на мрежовия специалист

 

„Кариера на мрежов специалист“ – така се казва лекцията на IT STEP, проведена в събота (24.02), в сградата ни на Стамболийски 55.

Неин лектор беше директорът на IT STEP филиала в България на международната  компютърна академия IT STEP Андрей Николов. Той ни запозна с една от най-престижните професии, заедно с нейните капризи и тайни – тази на мрежовия специалист.

С напредването на технологиите и навлизането в цифровата ера, кадърът „мрежов специалист“ става все по-търсена, ценена и добре платена професия. Това се случва, поради простия факт, че всички устройства са част от глобалната мрежа с цел обмяна на информация помежду си, а това поражда редица рискове. Кибератаките са все по-често явление, а това е в състояние да причини щети на стойност за милиони.

Софтуерните инженери променят света. Лекторът Андрей Николов дори ги сравни със своеобразни „артерии“, през които тече информацията.

Работата на тези хора със сигурност не е от най-лесните. Освен да е защитник на редица лични и класифицирани данни, друга мисия на мрежовия специалист е да анализира, разработва и конфигурира сложни компютърни системи, като едновременно с това се стреми да подобрява, модернизира и интегрира различни софтуерни и хардуерни компоненти.

     Лекторът се спря на няколко важни отправни точки в кариерата на мрежовия специалист. Eдна от тях е стремежът към непрекъснато развитие на умения и практики. Например, завършването на специализиран курс със сигурност не те прави завършен професионалист, който трябва да спре да учи. Дори напротив! То не бива да спира в нито един момент, както заради непрекъснатата смяна на трендовете, така и заради стремежа към лично самоусъвършенстване.

Освен това, мрежовият специалист трябва постоянно да търси своя път в сферата, като не бива да се ограничава единствено в софтуер или в хардуер. Той трябва да има способността да реагира, независимо от естеството на проблемите.

Беше направена връзката между системния администратор, като  вече стара и нефункционална професия, с тази на мрежовия специалист.

Три особено важни съвета от лектора:

1) не бива да спираш развитието си в нито един момент;

2) трябва да практикуваш работата си непрекъснато и по много;

3) трябва непрекъснато да следиш трендовете в сферата;

4) Трябва да си комуникативен.

 

Ако искате да навлезете в тайните на една от най-търсените IT професии днес, ние можем да ви помогнем с нашия курс по мрежови технологии и сигурност.

 

Автор: Наталия Иванова


Да
Не

Регистрирайте се и започнете да учите!