София, ул. Алабин №58

Киберсигурност – вече никой не е в безопасност

Ако смятате, че хакерството работи като в епизод на едноименния сериал Mr. Robot, то трябва да ви кажем, че сте в заблуда.Това, разбира се, не означава, че не трябва да приемате сериозно собствената си сигурност в интернет. Хакерите, които влизат през вашата система за сигурност и компрометират живота ви с едно движение на клавиатурата, са митологизирани. Част от това е вярно, разбира се, но реалностите на киберсигурността са много по-сложни, особено когато говорим за по-голямата инфраструктура на компания или цял град.
Подобно на собствения ни живот, нашите градове разчитат на компютри. Сложната инфраструктура, която поддържа обществото, не е свързана с най-новата, най-добрата технология, и всъщност зависи от по-старите, по-остарели системи.

Какви могат да бъдат последствията от кибератаките?

Тъй като технологиите се развиват по-бързо от всякога, компаниите непрекъснато се стремят да актуализират своите политики и практики. Вече хакерите не се оглеждат само в големите компании. Малките и средните предприятия (МСП) вече не са безопасни и в много случаи след кибератака рядко разходите за възстановяване от такъв инцидент са малки. Според IBM, „средният разход на данни, свързан с кражба на активи, възлиза на $ 879,582 за тези малки и средни предприятия. Те са похарчили още $ 955,429, за да възстановят нормалния бизнес след успешните атаки. „
Хакерите разчитат само отчасти на своите умения за проникване в сигурността. Друго нещо, от което се нуждаят, е това хората да правят грешки. Един добър пример: главният изпълнителен директор на Equifax приписва нарушението на компанията за 2017 г., което включва данни за над 147 милиона потребители и може да струва над 600 милиона долара, за нарушаване на човешка грешка.
„За тези, които не работят в ИТ, но използват компютърни устройства за работа, е необходимо да има обучение по киберсигурност, така че те да разберат как малки и прости пропуски могат да доведат до катастрофален сценарий по отношение на сигурността.“
Това е мъдра стъпка да се вземе и на лично ниво, тъй като дори ако грешката ви е била напълно неволна, няма как да избегнете последствията.

Кибератаките на 2017-та и 2018-та

Ако погледнем назад към първите шест месеца на 2018 г., не е имало толкова много изтичания на информация на правителства, както миналата година.
Аферата САЩ-Русия
През 2017 г. изследователите в областта на сигурността разтръбиха тревогата, че руските хакери проникват и проучват енергийните компании на САЩ; имаше дори доказателства, че те имат директен достъп до системите за контрол на американската програма. В съчетание с други високопоставени руски хакерства от 2017 г., като атаките с рансъмуер на NotPetya, проникването в мрежата беше отрезвяващо откровение. Едва през тази година американското правителство започна публично да признава участието на руската държава в тези действия. Длъжностни лица намекнаха за това от месеци, преди Администрацията на Тръмп да обяви публично злонамерения софтуер NotPetya на Русия през февруари и след това да обвинява Русия през март за хакерство.

Друг голям инцидент

През март Министерството на правосъдието обвини девет ирански хакери във връзка с предполагаемо бурно нападение срещу над 300 университета в САЩ и в чужбина. Заподозрените са обвинени в проникването в 144 американски университета, 176 университета в 21 други страни, 47 частни компании и други цели като ООН, Федералната комисия за енергийно регулиране на САЩ и щатите Хавай и Индиана. Министерството на правосъдието твърди, че хакерите са откраднали 31 терабайта данни, които се оценяват на 3 милиарда долара в областта на интелектуалната собственост.

Ноу-хау за сигурността може да ви помогне в работа

Получаването на нови умения е изпитан метод за повишаване нивата на защита в работата. „Обучението за сигурност ще повлияе положително на кариерата на обикновения човек“.

Първата стъпка за увеличаване на заплащането показва, че може да ви се вярва с допълнителни отговорности.

Придобиването на знания сега може да доведе до доходоносна кариера по-късно

Ако започнете да се занимавате с киберсигурност и откриете, че ви харесва или имате желание за свързани умения, защо да не го упражнявате на пълно работно време? Това е по-добър момент от всякога. Според Cybersecurity Ventures до 2021 г. ще има 3,5 милиона незаети позиции за киберсигурност.
Сара Скуайър, старши технически архитект в Ping Identity, започна своята собствена кариера в сигурността след прехода от друга работа. „Започнах кариерата си в уеб разработката, но бях назначена в екип за информационна сигурност“, каза тя. „След една година изчерпателно обучение исках да се занимавам с това. От там получих квалификациите, за да отворя собствен консултантски бизнес, да допринеса за насоките на NIST, да говоря на високопоставени конференции по сигурността.
Плюс това е работата, която ще ви помогне да решите реални проблеми. „Последиците от различията в уменията за киберсигурност се разпространяват далеч извън пространството на сигурността“.

Вдъхнови се и ти се прииска да учиш Мрежови технологии? Е, тогава трябва просто да кликнеш на линка и да се запишеш на консултация. Нашите мениджъри ще ти обяснят защо си заслужава да се впуснеш към тази професия!


Да
Не

Регистрирайте се и започнете да учите!