София, ул. Алабин №58

Kodu – забавната логика за деца

Kodu

Колко често виждате детето си пред компютъра? Живеем във времена, в които компютърът е важна част от живота на всеки един от нас и особено интересен за нашите деца. Защо вместо да се опитваме да ги ограничаваме и да им забраняваме да прекарват времето си пред лаптопа, не ги насърчим да използват това време пълноценно? Защо не превърнем компютъра от просто играчка за детето в инструмент за създаване на собствени проекти? Това вече е напълно възможно с помощта на KODU – забавната логическа платформа за създаване на собствена видео игра.

Да се запознаем с KODU!

Kodu дава възможност на децата да създават собствени игри за PC и Xbox посредством прост визуален език за програмиране. И тук идва моментът да споменем, че не е нужно детето да има познания в програмирането, за да се забавлява. Инструментът е достъпен за малки и големи, като доставя удоволствие още от първата среща с него. Kodu може да се използва, както за усвояване на първична логика при програмиране, така и за разказване на истории, решаване на проблеми и не на последно място развива в детето креативност и творчество. Kodu осигурява прости инструменти за създаване на подробен триизмерен ландшафт, управление на осветлението и камерата. По този начин дава възможност на всяко дете да създаде свой триизмерен свят. А какво по – хубаво от свят изпълнен с игри и веселие, създаден точно както нашето дете си го представя? Ето какво прави Kodu толкова специален и различен:

  • Kodu запознава с логиката на програмирането без да е необходимо познаването на сложен синтаксис;
  • Kodu не е растерен и не използва 2D графика. Програмите се изпълняват в 3D симулационна среда;
  • Kodu се използва като образователен инструмент за обучение в различни училища и учебни центрове.

Kodu развива истинските умения на XXI век, кара потребителя задълбочено да анализира проблема и да структурира своето решение – подход, който е приложим за всички академични дисциплини, в делови и лични отношения. Освен това използвайки условия и последователност, Kodu се превръща в обектно-ориентиран език за програмиране. Разнообразието от игри, които могат да се създават е наистина огромно. Детето ще може да развихри въображението си и да създаде игри като състезания, стратегии, приключения, пъзел, футбол и много други.

Как да създадем първата си игра с Kodu?

Толкова е лесно да се създаде игра с Kodu. Само няколко стъпки делят детето от създаването на собствена игра. Една от най – лесните и забавни дейности за всички е създаване на дизайн за уникален ландшафт. Kodu дава възможност за проектиране и реализация на сложни пейзажи, на фона които могат да се развиват интересни ситуации. Моделирането на терени, форми и светове би могло да се реализира от начален (празен) терен или да се модифицира вече съществуващ такъв. Разнообразието от типове и видове парцели, както и възможността за създаване на различни релефи, карат детето да развихри въображението си и да сътвори свят, който се крие само в неговото съзнание.

1

Следващата стъпка е създаване и задвижване на обекти. Това е и най – увлекателната дейност, тъй като в нея е заложено и самото програмиране, което се извършва в т.н. „програмно меню“. Всеки обект има отделно меню, което е разделено на дванадесет „страници“. Програмата представлява набор от условия и действия, които се изпълняват, когато тези условия са верни. С помощта на подраздели могат да се задействат множество действия.

2

И така, само с няколко команди нашето Kodu е готово за движение и забавление. До тук с трудната част. Остана само веселбата от играта. Скоро Kodu и в Малката компютърна академия IT STEP!

Програмиране за деца с Kodu в забавната детска академия на IT STEP.

В днешно време основният акцент в преподаването на деца пада върху интересните образователни игри. Това е основният начин да се задържи вниманието на децата върху важните аспекти в образованието. Точно поради тази причина в Малката компютърна академия на IT STEP ще откриете множество образователни игри, сред които е и Kodu. Какво по – интересно от добре представеното програмиране за деца? В детската академия на IT STEP малките ни приятели ще имат възможност да се учат да програмират, да създават собствени игри и да развиват въображението си посредством най – забавният визуален език за програмиране на игри. Ранният старт в IT сферата е от особено значение в наши дни. Нека не лишаваме децата си от възможност за по – добро бъдещо професионално развитие.

За никого не е тайна, че децата обичат да прекарват времето си пред компютъра. Съществуват много мнения по въпроса дали това е добре или не, като повечето са отрицателни. Разбира се монетата винаги има две страни. Безспорен факт е, че игрите могат да бъдат много полезни. Подбрани по правилен начин те развиват у детето куп умения като логическо мислене, способност за работа в екип, бързина, ловкост и др. Заповядайте в малката компютърна академия на IT STEP и запознайте детето си както с Kodu, така и с други интересни образователни игри, с които децата могат да се забавляват, да играят и в същото време да се учат.


Да
Не

Регистрирайте се и започнете да учите!